Ο πλανήτης ολοταχώς προς το πιο καυτό έτος στην ιστορία - Ξανά

Και ο Τραμπ, που χαρακτηρίζει «φάρσα» την κλιματική κρίση μόλις ήρθε - ξανά.
via Associated Press

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Γη θα βιώσει σχεδόν σίγουρα το θερμότερο έτος στην ιστορία της. Και για πρώτη φορά, ο πλανήτης φέτος έφτασε πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο, αποκάλυψε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα Copernicus.

Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η υφήλιος δεν θα κατέγραφε σειρά από ρεκόρ θερμοκρασιών χωρίς τη συνεχή αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που είναι πρωταρχική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

via Associated Press

Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε εξαιρετικά ζεστές χρονιές, όπως πέρυσι και φέτος, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο - η προσωρινή θέρμανση τμημάτων του Ειρηνικού που αλλάζει τον καιρό παγκοσμίως - καθώς και ηφαιστειακές εκρήξεις που εκτοξεύουν υδρατμούς στον αέρα ή διακυμάνσεις στην ενέργεια από τον ήλιο. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από γεγονότα όπως το Ελ Νίνιο, είναι ένα κακό σημάδι.

Η είδηση για ένα πιθανό δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ θερμότερης χρονιάς το 2024 έρχεται μια ημέρα μετά την επανεκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» και έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις γεωτρήσεις και την παραγωγή πετρελαίου. Ερχεται επίσης λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) στο Αζερμπαϊτζάν (11-22 Νοεμβρίου). Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο πώς θα εξασφαλιστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τον κόσμο να μεταβεί σε καθαρές ενέργειες, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, και να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

via Associated Press

Επίσης την Πέμπτη, μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έκανε έκκληση για αυξημένα κονδύλια με σκοπό την προσαρμογή στην παγκόσμια θέρμανση και τις συνέπειές της. Διαπίστωσε ότι τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν παγκοσμίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή το 2022 - την τελευταία χρονιά που είναι διαθέσιμα τα δεδομένα - είναι μεν υψηλό όλων των εποχών αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα εκτιμώμενα 187-359 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση της ζέστης, των πλημμυρών, της ξηρασίας και των καταιγίδων που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση.

«Η Γη φλέγεται», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. «Η ανθρωπότητα πυρπολεί τον πλανήτη και πληρώνει το τίμημα» με τους ευάλωτους να πλήττονται περισσότερο, προειδοποίησε.

via Associated Press

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών φέτος ανέφερε ότι από τα μέσα του 1800 κατά μέσο όρο ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου - από προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,1-1,2 βαθμούς. Αυτό προκαλεί ανησυχία επειδή, όπως λέει ο ΟΗΕ, οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των εθνών του κόσμου εξακολουθούν να μην είναι αρκετά φιλόδοξοι για να επιτευχθεί το ζητούμενο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή