«Ο πλανήτης της κότας»: Πώς τα κοτόπουλα κατέκτησαν τον κόσμο

«Ο πλανήτης της κότας»: Πώς τα κοτόπουλα κατέκτησαν τον κόσμο
NikonShutterman via Getty Images

Όταν τρώτε κοτόπουλο σίγουρα δεν σκέφτεστε πως πρόκειται για ένα πτηνό το οποίο...κυριαρχεί στον πλανήτη μας- ωστόσο, όπως δείχνουν τα δεδομένα, μάλλον αυτό...ισχύει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μελέτη οστών κοτόπουλων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους του Λονδίνο δείχνουν πως το πτηνό που γνωρίζουμε σήμερα έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το πώς ήταν τότε- και με 23 δισεκατομμύρια κοτόπουλα ανά τη Γη ανά πάσα στιγμή, πρόκειται, τρόπον τινά, για σύμβολο του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουμε και διαμορφώνουμε το περιβάλλον.

Η εξέλιξη είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα αργά, σε βάθος εκατομμυρίων ετών, ωστόσο το κοτόπουλο έχει εξελιχθεί/ αλλάξει πολύ πιο γρήγορα, με την άνοδο του «κοτόπουλου του σουπερμάρκετ» να αντικατοπτρίζει τη μείωση των άγριων κοτόπουλων.

«Ο αριθμός των κοτόπουλων είναι ασύλληπτα μεγαλύτερος από ό,τι οποιοδήποτε άλλου είδους πτηνού γνωρίζουμε σήμερα» λέει σχετικά η Dr. Κάρις Μπένετ, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που ηγήθηκε της σχετικής μελέτης. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε στον πλανήτη των κοτόπουλων».

Τα κοτόπουλα σε αριθμούς

-65,8 δισ. είναι τα κοτόπουλα που σφάχτηκαν το 2014 (οι αντίστοιχοι αριθμοί για χοίρους και βοοειδή είναι 1,5 και 0,3 δισ.)

-25.500 είναι τα καταστήματα στον κόσμο που πωλούν δημοφιλές brand ψητού κοτόπουλου

-70% είναι το ποσοστό των κοτόπουλων broiler (κοτόπουλων που εκτρέφονται ειδικά για παραγωγή κρέατος)τα οποία εκτρέφονται εντατικά, βάσει στοιχείων του 2006

-5-7 βδομάδες η διάρκεια ζωής ενός κοτόπουλου broiler

-3-5 δισεκατομμύρια ήταν ο πληθυσμός των μεταναστευτικών περιστεριών (passenger pigeon) τον 19ο αιώνα- που θεωρείται ότι ήταν το πιο κοινό άγριο πουλί στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αρχαιολογικά αρχεία για να εξετάσουν το πώς τα κοτόπουλα έχουν αλλάξει με το πέρασμα των ετών- και λένε πως πρόκειται για σύμβολο αυτής της γεωλογικής περιόδου: Συγκεκριμένα, θεωρείται πως εισερχόμαστε στην Ανθρωπόκαινο, την περίοδο κατά την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα επίδρασης στο κλίμα και στο περιβάλλον.

«Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν μεταβάλει τα τοπία, τους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του πλανήτη» λέει η Μπένετ. «Ως το πολυπληθέστερο είδος σπονδυλωτού ξηράς που υπάρχει στον πλανήτη, με βιολογία που διαμορφώνεται από τους ανθρώπους, τα σύγχρονα κοτόπουλα αποτελούν σύμβολο της μεταβαλλόμενης βιόσφαιράς μας».

Όπως προσθέτει, όταν οι μελλοντικές γενιές εξετάζουν αντικείμενα από την εποχή μας, θα βρουν πιθανότατα «τενεκεδάκια, γυάλινα μπουκάλια και κομμάτια υλικών που ήταν κάποτε πλαστικά- και μεταξύ αυτών θα υπάρχουν κόκαλα κοτόπουλων».

Τα εξημερωμένα ζώα αποτελούν πλέον την πλειονότητα των ειδών ζώων στην ξηρά, διαμορφώνοντας και τον φυσικό κόσμο.

Το οικόσιτο κοτόπουλο προέρχεται από το gallus gallus, που είναι ενδημικό στη νοτιοανατολική Ασία. Το πτηνό είχε εξημερωθεί πρώτα 8.000 χρόνια πριν, και εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο, όπου εκτρέφεται για το κρέας και τα αυγά του.

Δημοφιλή