Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε την παραλλαγή B.1.1.529 Covid, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ΠΟΥ από τη Νότια Αφρική στις 24 Νοεμβρίου, ”Ομικρον” από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και την χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η νέα παραλλαγή της COVID-19 που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων είναι ιδιαιτέρως «ανησυχητική». Είναι η πέμπτη παραλλαγή που χαρακτήριζεται κατά αυτόν τον τρόπο από τον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ”Ομικρον” ενέχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης από άλλες παραλλαγές ανησυχίας και ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Ο ΠΟΥ πρόσθεσε:
″Η πρώτη γνωστή επιβεβαιωμένη μόλυνση B.1.1.529 προήλθε από δείγμα που συλλέχθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021. Αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή, σε σύγκριση με άλλες VOCs [παραλλαγές ανησυχίας].
Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτής της παραλλαγής φαίνεται να αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής”.
Παγκόσμιος συναγερμός
Οι παγκόσμιες αρχές αντέδρασαν άμεσα την Παρασκευή στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, με την ΕΕ και τη Βρετανία μεταξύ άλλων χωρών να ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στο εμβόλιο.
Οι τελευταίοι επιβάτες έφτασαν στο Χίθροου, αεροδρόμιο του Λονδίνου από τη Νότια Αφρική την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου), αφού η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που απαγόρευσαν πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές χώρες της.
Η παραλλαγή περιέχει μια «αγκαθωτή» πρωτεΐνη που είναι ριζικά διαφορετική από την αρχική στην οποία βασίζονται τα εμβόλια. Οι ερευνητές αγωνίζονται για να ανακαλύψουν εάν η μετάλλαξη είναι ανθεκτική στα τρέχοντα εμβόλια.
Το Βέλγιο ανέφερε το πρώτο γνωστό κρούσμα στην Ευρώπη, προσθέτοντας σε αυτά στη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα.
″Είναι σημαντικό τώρα όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το έκτακτο διάλειμμα στα ταξίδια από χώρες της Νότιας Αφρικής και άλλες χώρες που επηρεάζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του η νέα παραλλαγή. Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν». Λίγο αργότερα η σλοβενική προεδρία επιβεβαίωσε πως είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.
Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ιαπωνίας και του Ισραήλ, ενίσχυσαν επίσης τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19.
Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.
Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι η ξαφνική αύξηση των μολύνσεων στη χώρα συνδέεται με τη νέα παραλλαγή, αλλά δεν είναι σαφές πόσο έχει εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορά της.
Στην χώρα μας, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).
Η AstraZeneca εξετάζει αν η νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της
Η εταιρεία AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.
«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.
«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν την παραλλαγή και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».
Πηγή: Reuters, Guardian