«Η Όμικρον κερδίζει έδαφος: Προστατευτείτε, αποτρέψτε, προετοιμαστείτε» είναι το κεντρικό μήνυμα δήλωσης του Δρ. Χανς Κλούγκε, περιφερειακού διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ, καθώς ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τη νέα, μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κλούγκε, την προηγούμενη εβδομάδα Ευρώπη και κεντρική Ασία είχαν 27.000 επιπλέον θανάτους από την Covid-19 και 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα. Οι λοιμώξεις, ακόμα ως επί το πλείστον από την παραλλαγή Δέλτα, είναι κατά 40% περισσότερες τώρα από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Από την ταυτοποίησή της, 27 ημέρες πριν, η παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 χώρες- μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ» αναφέρει, προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την Όμικρον, μα γνωστά είναι τα εξής: «Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται- η Όμικρον γίνεται, ή έχει γίνει ήδη κυρίαρχη, σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αριθμοί της διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, παράγοντας άνευ προηγουμένου ρυθμούς μετάδοσης. Εντός εβδομάδων η Όμικρον θα κυριαρχεί σε περισσότερες χώρες της περιφέρειας, πιέζοντας ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας. Η Όμικρον είναι πιθανόν να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή που κυριαρχεί στην περιφέρειά μας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κλούγκε σημειώνει ότι από μόνος του ο όγκος των νέων λοιμώξεων Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες/ εισαγωγές σε νοσοκομεία και ευρεία αναταραχή στα συστήματα υγείας και άλλες κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες, ενώ, όπως υπογραμμίζει, έχει ήδη προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους.
«Αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφεύγει προηγούμενες ανοσίες σε ανθρώπους- οπότε μπορεί ακόμα να μολύνει αυτούς που είχαν κολλήσει Covid-19 στο παρελθόν, αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι και αυτούς που είχαν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν. Άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19 είναι 3-5 φορές πιθανότερο να επαναμολυνθούν με Όμικρον συγκριτικά με τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή Δέλτα» τονίζει.
Παρόλα, αυτά, ο κ. Κλούγκε υπογραμμίζει ότι υπάρχουν και θετικά νέα: Τα πρώτα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση πως τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους και να σώζουν ζωές: «Με βάση τις πρώτες περιπτώσεις με Όμικρον που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ Ευρώπης, το 89% αυτών των ανθρώπων ανέφεραν κοινά συμπτώματα Covid-19- βήχα, πονόλαιμο, πυρετό. Μέχρι τώρα η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ενηλίκων στα 20-30, εξαπλωνόμενη αρχικά σε μεγάλες πόλεις και σε συμπλέγματα που σχετίζονται με κοινωνικές συναθροίσεις και συναθροίσεις χώρου εργασίας. Οπότε υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε άμεσα: Να προστατευτούμε, μέσω εμβολιασμού, να αποτρέψουμε περαιτέρω μολύνσεις και να προετοιμάσουμε συστήματα υγείας για έξαρση κρουσμάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
6.424 νέα κρούσματα και 77 νέοι θάνατοι την Τρίτη
Όσον αφορά στο πρώτο, σημειώνει τα εξής: «Είναι ζωτικής σημασίας να αυξήσουμε την κλίμακα της λήψης εμβολίων, για πρώτη, δεύτερη ή επιπλέον/ ενισχυτική δόση, αρχίζοντας με τα άτομα που κινδυνεύουν με βαριά Covid-19 και τους υγειονομικούς. Πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους. Και πρέπει επίσης να προστατέψουμε το υγειονομικό μας προσωπικό για να ασφαλίσουμε τα συστήματα υγείας. Αν είστε ανεμβολίαστοι- εμβολιαστείτε. Αν είχατε κολλήσει Covid-19- εμβολιαστείτε. Αν είναι να κάνετε αναμνηστική/ ενισχυτική δόση- κάντε την».
Όσον αφορά στο δεύτερο: «Ο εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, και αυτό έρχεται χέρι-χέρι με άλλα μέτρα που μπορούμε όλοι να λάβουμε για να αποτρέψουμε την μόλυνση. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό: Αποφυγή συνωστισμένων, κλειστών και περιορισμένων χώρων, κρατάτε απόσταση από άλλους, πλένετε συχνά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα, να βήχετε ή να φτερνίζεστε στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο, και καλός εξαερισμός των εσωτερικών χώρων. Σε αυτή την περίοδο του έτους, όταν υπάρχουν τόσες πολλές κοινωνικές συναθροίσεις, αξιολογήστε τον κίνδυνο για εσάς και τους άλλους και δώστε προτεραιότητα σε αυτά τα events που είναι σημαντικότερα για εσάς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μόσιαλος: Τι ισχύει για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson απέναντι στην Όμικρον
Και, νούμερο τρία: «Κυβερνήσεις και αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα για σημαντική έξαρση. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να ενισχύσουν τη χωρητικότητα/δυνατότητές τους: Αύξηση των δυνατοτήτων τεστ και ιχνηλάτησης, χρήση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη διαχείριση κρουσμάτων, προετοιμασία νοσοκομείων για έξαρση και υποστήριξη των υγειονομικών και των εργαζομένων πρώτης γραμμής. Ήδη δύο χρόνια τώρα (στον αγώνα), οι εργαζόμενοι στην υγεία δοκιμάζονται σοβαρά άλλη μια φορά. Είναι βαθιά ανησυχητικό το ότι ένας στους πέντε υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη από την πανδημία. Πρέπει να υπάρξει ενασχόληση με τους προβληματισμούς τους, και υποστήριξη της ανάγκης τους για διαχειρίσιμες συνθήκες εργασίας».
«Παραμένει μια δύσκολη εποχή για όλους μας. Μα κανένα από τα εργαλεία μας δεν έχει αχρηστευτεί από την Όμικρον. Όλα είναι το ίδιο χρήσιμα με πριν, και ξέρουμε τι να κάνουμε. Παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς αυτές τις διακοπές» καταλήγει το μήνυμα του περιφερειακού διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ.