Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πανδημία πλησιάζει στη χειρότερη κορύφωση

Νέα εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Kevork Djansezian via Getty Images

Η πανδημία του κορονοϊού φτάνει σε νέα θανατηφόρα ύψη σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΠΟΥ αυτή την εβδομάδα, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες εστιάζουν στην χαλάρωση των περιορισμών καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται.

«Σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται σε ανησυχητικά ποσοστά», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά εβδομάδα σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό πλησιάζει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης που έχουμε δει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ορισμένες χώρες που είχαν προηγουμένως αποφύγει την ευρεία μετάδοση καταγράφουν τώρα απότομες αυξήσεις στις λοιμώξεις».

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων λοιμώξεων παρατηρήθηκε στη Βραζιλία και την Ινδία, τη δεύτερη και τρίτη χώρα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησε ότι ο χειρισμός της επιδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία οδήγησε τη χώρα σε «ανθρωπιστική καταστροφή». Η χώρα απέτυχε να επιβάλει μια αποτελεσματική στρατηγική και αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων COVID-19 στον κόσμο.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι οι συστάσεις κοινωνικής απόστασης έχουν αγνοηθεί στην Ινδία και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση έκανε απελπισμένη έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκες.

Και στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει lockdown για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

«Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι σοβαρή - 1,6 εκατομμύρια νέες μολύνσεις αναφέρονται κάθε εβδομάδα», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Αυτό σημαίνει 9.500 κρούσματα κάθε ώρα ή 160 κάθε λεπτό».

Ακόμα και χώρες που αρχικά επαινέθηκαν για τον χειρισμό της πανδημίας, όπως η Γερμανία, τώρα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Και ενώ η Βρετανία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα όσο μεγαλώνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της, η Γαλλία μπήκε σε νέο εθνικό lockdown στις αρχές του μήνα.

Η χώρα έγινε η τρίτη στη Δυτική Ευρώπη - μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία - που κατέγραψε περισσότερους από 100.000 θανάτους από κορονοϊό.

Δημοφιλή