O Π.Ο.Υ προειδοποιεί για τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στις παιδικές κρέμες

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να καταστεί μοιραία για τα πρώτα δόντια του παιδιού και να επηρεάσει τις προτιμήσεις του στις τροφές κατά την ενηλικίωσή του.
NataliaDeriabina via Getty Images

Οι παιδικές τροφές του εμπορίου περιέχουν υπερβολική ποσότητα σε ζάχαρη, ακόμη και όταν χαρακτηρίζονται ως “αλμυρές”, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος επιδιώκει την απαγόρευση προσθήκης σακχάρων σε τρόφιμα για παιδιά ηλικίας κάτω από τους 36 μήνες.

Συγκεκριμένα, κάνει έκκληση, ώστε να ληφθούν σκληρά μέτρα για τις συγκεκριμένες τροφές, προειδοποιώντας ότι τα παιδιά πιθανώς να υποφέρουν από τους πόνους στην ανάπτυξη των πρώτων δοντιών, ενώ στην ενηλικίωσή τους μπορεί να έχουν προτιμήσεις στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που θα τους οδηγεί στην παχυσαρκία και σε ανάλογες παθήσεις που σχετίζοντια με αυτή.

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι οι παιδικές κρέμες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πωλούνται λανθασμένα ακόμα και για βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών, παρόλο που μέχρι την ηλικία αυτή συστήνεται μόνο θηλασμός.

Έρευνα του Οργανισμού στην Ευρώπη για τα εν λόγω προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ισπανία τη διετία 2016-17 κατέγραψε ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για το αλάτι, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, αλλά πολλά προϊόντα διατηρούν αδικαιολόγητα υψηλά τα επίπεδα των σακχάρων.

Τα σάκχαρα αντιστοιχούσαν στο 70% των θερμίδων στις παιδικές κρέμες με γεύσεις φρούτων, αλλά ακόμα και στις συστημένες ως «αλμυρές κρέμες», τα σάκχαρα έφταναν σε ποσοστό της τάξης του 15%, σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ.

Τέλος, οι χυμοί φρούτων, το αγελαδινό γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκά και τα υπόλοιπα σνακ δεν πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο ως κατάλληλα για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των τριών ετών.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή