O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Τρίτη τη Δύση πως δημιουργεί σκόπιμα ένα σενάριο με σκοπό να παρασύρει τη Ρωσία σε πόλεμο και αγνοεί τους προβληματισμούς ασφαλείας της για την Ουκρανία.
Στα πρώτα του δημόσια σχόλια ως προς την κρίση εδώ και περίπου έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε να κάνει πίσω από τις απαιτήσεις ασφαλείας του, τις οποίες η Δύση έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτες και πιθανό πρόσχημα για να εξαπολύσει εισβολή- κάτι που η Μόσχα αρνείται.
«Είναι ήδη ξεκάθαρο...πως θεμελιώδεις ρωσικοί προβληματισμοί αγνοήθηκαν» είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, έναν από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μεσολαβήσουν καθώς η κρίση εντείνεται.
Ο Πούτιν περιέγραψε ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο στο οποίο η Ουκρανία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και μετά προσπαθεί να ανακτήσει την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
«Ας φανταστούμε πως η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αρχίζει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα εμπλακούμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Το σκέφτηκε κανείς αυτό; Προφανώς όχι» είπε.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους πως ο Πούτιν ίσως σχεδιάζει να εισβάλει.
Η Ρωσία το αρνείται αυτό μα έχει πει ότι θα προβεί σε απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εκτός και αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της. Δυτικές χώρες λένε πως οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις στη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο θέλει η Δύση να σεβαστεί μια συμφωνία του 1999 πως καμία χώρα δεν θα μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της σε βάρος άλλων, κάτι που θεωρεί ως καρδιά της κρίσης, είπε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ίδιος έθεσε το θέμα της χάρτας που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από μέλη του ΟΑΣΕ, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Λαβρόφ είπε πως ο Μπλίνκεν αποδέχτηκε την ανάγκη να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα, ενώ μια αμερικανική αναφορά περί της συνομιλίας εστίαζε στην ανάγκη να κάνει πίσω η Μόσχα.
«Αν ο πρόεδρος Πούτιν στα αλήθεια δεν σκοπεύει πόλεμο ή αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός είπε στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ότι αυτή είναι η στιγμή να αποσύρουν στρατεύματα και βαριά όπλα και να εμπλακούν σε σοβαρή συζήτηση» είπε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Κρεμλίνο ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί η απουσία πυραύλων Tomahawk σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και στην Πολωνία, αν η Ρωσία μοιραστεί παρόμοιες πληροφορίες για πυραύλους σε συγκεκριμένες ρωσικές βάσεις, ανέφερε το Bloomberg.
Οι Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια, μα μια πηγή ενήμερη για την κατάσταση είπε πως οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν μόνο για συνομιλίες σε ένα εύρος ανησυχιών της Ρωσίας, όπως ζητήματα ελέγχου εξοπλισμών στα σχετικά forums.
Ο Πούτιν δεν είχε μιλήσει δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία από τις 23 Δεκεμβρίου, προκαλώντας αμφιβολίες για την προσωπική του στάση στο θέμα, ενώ διπλωμάτες από τη Ρωσία και τη Δύση έχουν εμπλακεί σε επανειλημμένους γύρους συνομιλιών.
Τα σχόλιά του την Τρίτη αντανακλούν μια κοσμοθεωρία στην οποία η Ρωσία χρειάζεται να αμυνθεί απέναντι στις επιθετικές και εχθρικές ΗΠΑ. Την Ουάσινγκτον δεν απασχολεί πρωταρχικά η ασφάλεια της Ουκρανίας, μα ο περιορισμός της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν. «Από αυτή την άποψη η η Ουκρανία η ίδια είναι μόνο ένα όργανο για την επίτευξη αυτού του στόχου» είπε.
«Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, παρασύροντάς μας σε κάποιου είδους ένοπλη σύγκρουση και, με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, εξαναγκάζοντας στην επιβολή των σκληρών κυρώσεων για τις οποίες μιλούν τώρα στις ΗΠΑ».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που έχει πολλές φορές συγκρουστεί με τους ηγέτες της δυτικής Ευρώπης για τη δημοκρατία στη δική του χώρα, είπε ότι πιστεύει μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού.