Ο Πούτιν τo σκέφτεται: Να προσπαθήσει ξανά η Ρωσία να καταλάβει το Κίεβο;

″Μόνο εγώ μπορώ να απαντήσω σε αυτό”, είπε μιλώντας επί ώρες με πολεμικούς ανταποκριτές και στρατιωτικούς μπλόγκερς. Η αναφορά σε "πόλεμο" και ένα μπαράζ μηνυμάτων προς τη Δύση.
SPUTNIK via Reuters

Ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιστράτευση θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να πετύχει η Ρωσία στον ”πόλεμο” στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζει μια ερώτηση που μόνο αυτός θα μπορούσε να απαντήσει - θα πρέπει η Ρωσία να προσπαθήσει ξανά να ”πάρει” το Κίεβο;

Πάνω από 15 μήνες από τότε που ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται με πυροβολικό, τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής 1.000 χιλιομέτρων, και πολύ μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Πούτιν χρησιμοποιώντας τη λέξη ”πόλεμος” πολλές φορές εξαπέλυσε ένα μπαράζ προειδοποιήσεων στη Δύση: άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα μπορεί να να επιβάλει μια ”ζώνη ασφαλείας” στην Ουκρανία προς αποτροπή επιθέσεων και είπε πως σκέφτεται να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης τόνισε πως η Ρωσία, δεν έχει ανάγκη ενός γενικού στρατιωτικού νόμου και θα συνεχίσει να απαντά στις παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών της.

Πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Πούτιν, δεν θα ήθελαν έναν Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο αν και η Ουάσιγκτον έδωσε την εντύπωση ότι δεν φοβόταν την κλιμάκωση.

via Associated Press

Η πιο αινιγματική όμως παρατήρησή του ήταν για το Κίεβο, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν -και απέτυχαν- να καταλάβουν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Τα ρωσικά στρατεύματα ηττήθηκαν και τελικά αποσύρθηκαν και κατέλαβαν σημαντικές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, που ο Πούτιν δηλώνει πως πλέον είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ το Κίεβο λέει ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι να εκδιωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από τα ουκρανικά εδάφη.

″Να επιστρέψουμε εκεί ή όχι; Γιατί κάνω μια τέτοια ρητορική ερώτηση;” είπε ο Πούτιν απευθυνόμενους στους 18 Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και στρατιωτικούς μπλόγκερς στο Κρεμλίνο.

″Μόνο εγώ μπορώ να απαντήσω σε αυτό”, είπε ο Πούτιν.

Τα σχόλιά του για το Κίεβο - κατά τη διάρκεια πολλών ωρών που διήρκεσε η η συζήτηση - προβλήθηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε, ”μερική επιστράτευση” 300.000 εφέδρων, προκαλώντας την έξοδο από τη χώρα χιλιάδων Ρώσων που ήθελαν να αποφύγουν το στρατό.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας ακόμη επιστράτευσης από τον πολεμικό ανταποκριτή της κρατικής τηλεόρασης Αλεξάντερ Σλάντκοφ, ο Πούτιν είπε: ”Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη σήμερα”.

via Associated Press

Επιστράτευση;

Ωστόσο αυτή η απάντηση δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική αφού όπως είπε το όλα θέμα εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει η Μόσχα επισημαίνοντας ότι ορισμένα δημόσια πρόσωπα πίστευαν ότι η Ρωσία χρειαζόταν 1 εκατομμύριο ή ακόμα και 2 εκατομμύρια επιπλέον άνδρες να ριχτούν στις μάχες.

″Εξαρτάται από το τι θέλουμε”, είπε ο Πούτιν.

Αν και η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας, ο πόλεμος έχει αναδείξει τις αδυναμίες των άλλοτε ισχυρών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και το τεράστιο ανθρώπινο κόστος σε μάχες εντός αστικού ιστού όπως πχ στην Μπαχμούτ.

Ο Πούτιν είπε ότι η σύγκρουση έδειξε ότι η Ρωσία είχε έλλειψη πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας και πιο ανεπτυγμένου εξοπλισμού επικοινωνιών.

Επεσήμανε πάντως πώς η Μόσχα έχει αποκτήσει τον έλεγχο σε ”σχεδόν όλες” τις περιοχές που χαρακτηρίζει ως “Novorossiya” (Νέα Ρωσία), έναν όρο της τσαρικής εποχής για μια περιοχή της νότιας Ουκρανίας που χρησιμοποιείται τώρα από Ρώσους εθνικιστές.

Χρησιμοποιώντας μερικές φορές λέξεις και φράσεις της ρωσικής αργκό, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν επρόκειτο να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία. Τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας, είπε, θα αποφασιστούν μόλις ολοκληρωθεί η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία είπε ότι ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου.

via Associated Press

Η επίθεση της Ουκρανίας δεν ήταν επιτυχής σε κανένα πεδίο όπως ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές ανθρώπινες απώλειες ήταν 10 φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές.

Η Ουκρανία είχε χάσει πάνω από 160 άρματα μάχης και το 25-30% των οχημάτων που προμηθεύονταν από το εξωτερικό, όπως υποστήριξε και η Ρωσία είχε χάσει 54 άρματα μάχης. Η Ουκρανία βέβαια υποστηρίζει πως καταγράφει κέρδη στην αντεπίθεση της.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ουκρανία έπληξε σκόπιμα το υδροηλεκτρικό φράγμα Νόβα Καχόβκα στις 6 Ιουνίου με ρουκέτες HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, ένα βήμα που είπε ότι εμπόδισε επίσης τις αντεπιθέσεις του Κιέβου. Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στις αρχές του πολέμου.

Τέλος ο ρώσος πρόεδρος, είπε ότι η Ρωσία χρειάζεται να πολεμήσει τους εχθρικούς πράκτορες στο έδαφός της και να βελτιώσει την άμυνά της ενάντια στις επιθέσεις βαθιά μέσα στην επικράτειά της, αλλά ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουκρανίας και να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. ”Δεν υπάρχει λόγος να καθιερωθεί κάποιο είδος ειδικού καθεστώτος ή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο σήμερα”.

Δημοφιλή