Γονατισμένος σε ένα κομμάτι γης γεμάτο κίτρινα αγριολούλουδα ένας Τσετσένος στρατιώτης προσαρτά προσεκτικά έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κάτω μέρος ενός μικρού drone. Δευτερόλεπτα αργότερα το απελευθερώνει. Εκρήγνυται δίπλα σε δύο παλιά μανεκέν βιτρίνας που βρίσκονται 200 μέτρα μακριά. Το ένα φέρει στρατιωτικό καπέλο ρωσικού τύπου στο κεφάλι.
Μετά από την εκπαίδευσή τους έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, οι Τσετσένοι στρατιώτες, που ήδη φορούν παραλλαγή και φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό, θα κατευθυνθούν στην πρώτη γραμμή του στην Ουκρανία, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της Ρωσίας που μαίνεται εδώ και χρόνια στην πατρίδα τους στον Βόρειο Καύκασο.
Μαχητές από την Τσετσενία, την πληγωμένη από τον πόλεμο δημοκρατία στη νότια Ρωσία, συμμετέχουν στην πόλεμο στην Ουκρανία, συντασσόμενοι και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.
Οι εθελοντές υπέρ του Κιέβου είναι πιστοί στον Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, τον εκλιπόντα Τσετσένο που ηγήθηκε της προσπάθειας για την ανεξαρτησία της χώρας και την αποσύνδεσή της από την Ρωσία.
Η ομάδα των εθελοντών που αποτελούν το αυτοαποκαλούμενο ”Τάγμα Ντουντάγιεφ”, ζουν κυρίως στην Δυτική Ευρώπη και είναι οι ορκισμένοι εχθροί των τσετσενικών δυνάμεων υπό τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραζμάν Καντίροφ που υποστηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επιχειρούν υποστηρικτικά προς τις δυνάμεις της Μόσχας διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην πολιορκία της Μαριούπολης αλλά και στις επιθέσεις σε άλλες περιοχές στην Νότια Ουκρανία.
Οι εθελοντές του Τάγματος Ντουντάγιεφ αφίχθησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα πρόσφατα και εκπαιδεύονταν σε ένα αυτοσχέδιο πεδίο βολής έξω από πόλη περιμένοντας να μεταβούν στα ανατολικά της χώρας όπου μαίνονται οι μάχες στο Ντονμπάς.
Όλοι μουσουλμάνοι άνδρες κατά την εκπαίδευσή τους φώναζαν ”Αλλάχου ακμπάρ!” (”Ο Θεός είναι μεγάλος!”), κρατώντας τα τουφέκια τους ψηλά πριν τους παραδοθούν οι στρατιωτικές ταυτότητες που εκδίδονται σε εθελοντές.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι το τάγμα των Τσετσένων που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών αριθμεί αρκετές εκατοντάδες αλλά δεν βρίσκονται επίσημα υπό την εθνική διοίκηση.
Οι εκπαιδευτές διδάσκουν στα νέα μέλη του τάγματος βασικά στοιχεία μάχης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης ενός όπλου, της ανάληψης θέσης βολής και του τρόπου εργασίας σε ομάδες.
Στους εκπαιδευτές περιλαμβάνονται βετεράνοι των πολέμων στην Τσετσενία που έληξαν το 2009, μερικοί από τους οποίους εντάχθηκαν στην Ουκρανία μετά την έναρξη των μαχών κατά των ρωσόφωνων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.
Ο Τσετσένος εθελοντής Τορ (το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στο πεδίο της μάχης) σχολιάζει ότι δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ των δύο συγκρούσεων, δηλαδή των Τσετσένων είναι κατά της Ρωσίας και των Ουκρανών που μάχονται τις ρωσικές δυνάμεις.
″Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχουμε επιλογή”, είπε μιλώντας στα αγγλικά και με καλυμμένο το πρόσωπό του. ”Αν αυτοί (οι ρωσικές δυνάμεις) κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, θα συνεχίσουν. Δεν σταματούν ποτέ. Επόμενες θα είναι οι χώρες της Βαλτικής ή η Γεωργία ή το Καζακστάν. Ο Πούτιν ανοιχτά και ξεκάθαρα, λέει ότι θέλει να ξαναχτίσει τη σοβιετική αυτοκρατορία”.
Η Ρωσία ξεκίνησε δύο πολέμους για να εμποδίσει την Τσετσενία, μια κυρίως μουσουλμανική επαρχία, να αποκτήσει την ανεξαρτησία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η πρώτη σύγκρουση ξέσπασε το 1994 και δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας άρχισε το 1999 και κορυφώθηκε με την πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα του Γκρόζνι, της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, που καταστράφηκε από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Μετά από μια πολυετή προσπάθεια της Ρωσίας να καταπνίξει την εξέγερση, το 2017 η Μόσχα κήρυξε την λήξη της σύγκρουσης στην Τσετσενία.
Ο Μουσλίμ Μαντίεφ βετεράνος μαχητής στους πολέμους στην Τσετσενία, αυτοπροσδιορίζεται ως σύμβουλος του τάγματος εθελοντών στην Ουκρανία.
Ήταν μαζί με τους εκπαιδευόμενους το Σάββατο στο αυτοσχέδιο πεδίο βολής στοχεύοντας ένα πλαστικό μπουκάλι που ήταν στηριγμένο πάνω σε ένα ραβδί. Οι κάλυκες πετάγονταν από το αυτόματο τουφέκι του σε ένα χωράφι γεμάτο σφαίρες, φυσίγγια κυνηγετικών όπλων και χαρτόνια που χρησίμευαν ως στόχοι.
″Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Όλος ο κόσμος ήδη μας υπερασπίζεται” είπε μιλώντας ρωσικά. Ήμασταν οι μόνοι που πολεμήσαμε για τον εαυτό μας (στην Τσετσενία). Κανείς δεν στάθηκε μαζί μας. Τώρα όμως όλος ο κόσμος βρίσκεται πίσω από την Ουκρανία. Πρέπει να κερδίσουμε, πρέπει να κερδίσουμε”.