Αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας στόλος κατασκοπευτικών μπαλονιών από την Κίνα είχε «εισβάλλει» στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, ο στρατός έπρεπε να παραδεχτεί το προφανές: είχε ένα «κενό αντίληψης».
Ετσι, ο αμερικανικός στρατός έχει προσαρμόσει τα ραντάρ του για να βρει ιπτάμενα αντικείμενα - συμπεριλαμβανομένων μπαλονιών - που είναι μικρότερα, πιο αργά και με διαφορετικό σχήμα από τα εχθρικά αεροσκάφη και τους πυραύλους που απασχολούν εδώ και καιρό το Πεντάγωνο.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτοφανές κύμα καταρρίψεων μυστηριωδών αντικειμένων - συμπεριλαμβανομένης μιας «οκταγωνικής κατασκευής» που καταρρίφθηκε από ένα F-16 πάνω από τη λίμνη Χιούρον την Κυριακή- εγείροντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτά τα φαινόμενα είναι νέα ή αν υπήρχαν εδώ και καιρό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, ακόμη και για τον πιο εξελιγμένο στρατό του κόσμου. «Αυτό που τα κάνει πραγματικά δύσκολο να εντοπιστούν είναι το μέγεθός τους και ενδεχομένως το σχήμα τους», εξηγεί ο στρατηγός Γκλεν ΒανΧερκ, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Αμυνας των ΗΠΑ (NORAD), περιγράφοντάς τα ως «πολύ, πολύ μικρά αντικείμενα που παράγουν πολύ, πολύ χαμηλή διατομή ραντάρ» (σ.σ. τρόπος μέτρησης του κατά πόσο ανιχνεύσιμο είναι ένα αντικείμενο από ένα ραντάρ).
Το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτόν τον μήνα οδήγησε τους πολιτικούς να επικρίνουν τον στρατό και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επειδή δεν το κατέρριψε όταν εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο είπε ότι είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενες κινεζικές πτήσεις με κατασκοπευτικά αερόστατα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.
Ιπτάμενα αντικείμενα σαν... μανιτάρια
Την Παρασκευή, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου κοντά στο Deadhorse της Αλάσκας.
Και το Σάββατο, ένα άλλο F-22 κατέρριψε ένα αντικείμενο που περιγράφεται από τον Καναδά ως παρόμοιο σε σχήμα αλλά σημαντικά μικρότερο από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που χτυπήθηκε από αμερικανικό βλήμα στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.
Το τελευταίο χρονικά αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Κυριακή πιθανότατα κινήθηκε από τη Μοντάνα μέχρι τη λίμνη Χιούρον, όπου ένα F-16 το κατέρριψε με έναν πύραυλο Sidewinder - το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στο κινεζικό μπαλόνι και τα άγνωστα αντικείμενα. Κάθε Sidewinder κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Χωρίς προηγούμενο
Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Κυριακή φαινόταν να ταξίδεψε κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες και αποτελούσε κίνδυνο παρακολούθησης καθώς και απειλή για την πολιτική αεροπορία.
Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην αξιωματικός της CIA, έγραψε στο Twitter ότι o καταιγισμός αυτών των επεισοδίων δεν έχει προηγούμενο, καλώντας να υπάρξει διαφάνεια από την υπηρεσία των πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μάικλ Μπένετ, είπε ότι ο λαός των ΗΠΑ αξίζει καλύτερες απαντήσεις για τα αντικείμενα από ό,τι έχει λάβει ως τώρα. «Πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση της απειλής για την εθνική μας ασφάλεια», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη καταφέρει να αναγνωρίσει τι είδους ήταν τα αντικείμενα αυτά αλλά υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει πως η Κίνα διαθέτει ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών με αερόπλοια. Αν και το πρόγραμμα αυτό έχει αποφέρει «περιορισμένες πρόσθετες πληροφορίες» στο Πεκίνο, εάν η Κίνα εξελίξει αυτήν την τεχνολογία, θα μπορούσε να καταστεί πιο πολύτιμη για αυτήν, πρόσθεσε.
Τα αντικείμενα αυτά δεν θεωρήθηκε ότι συνιστούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος αλλά καταρρίφθηκαν για προληπτικούς λόγους. Δεν υπήρχε επίσης καμία ένδειξη ότι διέθεταν ικανότητα ελιγμών ή πρόωσης.
O αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έχει ανακτήσει κρίσιμα ηλεκτρονικά στοιχεία από το φερόμενο ως κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.
Αντιστρέφει τις κατηγορίες η Κίνα
Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι αμερικανικά μπαλόνια μεγάλου ύψους πέταξαν μέσα στον εναέριο χώρο της χωρίς άδεια περισσότερες από 10 φορές από την αρχή Ιανουαρίου 2022, δίνοντας συνέχεια στη διπλωματική διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η απάντηση της Κίνας σε τέτοια επεισόδια είναι υπεύθυνη και επαγγελματική. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η πλευρά των ΗΠΑ είναι να κοιτάξει τον εαυτό της, να αλλάξει τους τρόπους της και να μην σπιλώσει και να υποκινεί αντιπαράθεση», τόνισε.
Η Ουάσινγκτον απέρριψε τις κατηγορίες του Πεκίνου ότι έστειλε μπαλόνια πάνω από την κινεζική επικράτεια. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν το κάνουμε. Κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. «Δεν στέλνουμε μπαλόνια να πετάξουν πάνω από την Κίνα», τόνισε.
Και στο βάθος... εξωγήινοι;
Μέσα σε όλα, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε ακόμη εξωγήινους ή οποιαδήποτε άλλη εξήγηση.
Ο ΒανΧερκ ρωτήθηκε εάν είχε αποκλείσει την εξωγήινη προέλευση των ύποπτων ιπτάμενων αντικειμένων.
«Θα αφήσω την υπηρεσία των πληροφοριών και την υπηρεσία της αντικατασκοπείας να βγάλουν άκρη. Δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε κάθε άγνωστη απειλή ή πιθανή απειλή που προσεγγίζει τη Βόρεια Αμερική με την προσπάθεια να την εντοπίσουμε». «Τα ονομάζουμε αντικείμενα, όχι μπαλόνια, για κάποιο λόγο», πρόσθεσε με νόημα.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη εξωγήινης δραστηριότητας που να σχετίζεται με τις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.
(με πληροφορίες από Reuters)