Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά από το πρωί στα social media τον σπουδαίο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες προτού γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ”Δρόμος” του υπήρξε πλούσιος
«Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο ”Δρόμος” του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του», έγραψε σε ανάρτηση του στο facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα.
Κ. Μάλαμα (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Μίμης Πλέσσας ταξιδεύει για το Πάνθεον του Ελληνικού Πολιτισμού
«Ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ένας εμπνευσμένος μουσικός, ένας μελωδικός άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μίμης Πλέσσας στις επτά δεκαετίες της δημιουργίας του προσέφερε όσο ελάχιστοι στην ελληνική μουσική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση με τις μελωδίες του, με τις συνθέσεις του, με την αισθητική του για την τέχνη συνολικότερα. Η κληρονομιά που αφήνει στην Ελλάδα είναι ανεξίτηλη και σπουδαία. Ο μεγάλος αυτός δάσκαλος θα συνεχίσει να μας συντροφεύει από το Πάνθεον του Ελληνικού Πολιτισμού», αναφέρει σε δήλωση της η βουλευτής Χαλκιδικής - Τομεάρχης ΠολιτισμούΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα.
ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα
«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα, ο οποίος διένυσε δημιουργικά σχεδόν έναν αιώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Εξαιρετικός πιανίστας, μουσικός και συνθέτης, διέγραψε μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, στη μουσική, πρωτίστως στον κινηματογράφο, στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ”περνώντας” με χαρακτηριστική άνεση από την τζαζ - η οποία υπήρξε η μεγάλη του αγάπη - στην ελαφρά μουσική, στο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες. Ξεχωρίζοντας από πολύ νωρίς με το ταλέντο του, ο Μίμης Πλέσσας, συνεργάστηκε με κορυφαίους στιχουργούς και ερμηνευτές, και μας δώρισε τραγούδια που δεν θα ”παλιώσουν” ποτέ, πάντα θα ανεβαίνουν στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων από γενιά σε γενιά» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με διαχρονικό εκτόπισμα
«Η απώλεια του Μίμη Πλέσσα αφήνει ένα μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και μας βυθίζει στη θλίψη», δηλώνει σε συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας.
«Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε γλυκύτατος άνθρωπος, βαθιά καλλιεργημένος και ταλαντούχος από τα πρώτα βήματά του στην τέχνη του, την οποία βίωσε στο έπακρο ως δημιουργική περιπέτεια. Ήταν ένας υπερευαίσθητος δέκτης, ανοιχτός σε όλο το φάσμα της μουσικής αρμονίας, στην ποικιλία των ειδών και των συνθετικών μορφών. Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με διαχρονικό εκτόπισμα στην ελληνική μουσική», σημειώνει το Κέντρο, αποχαιρετώντας τον μεγάλο μαέστρο Μίμη Πλέσσα.
Και καταλήγει: «Η μουσική του ταίριαξε με τους στίχους κορυφαίων στιχουργών μας, αλλά και με τις εικόνες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου προσδίδοντας ιδιαίτερη χροιά σε μεγάλο αριθμό ελληνικών ταινιών όλων των ειδών, από το μιούζικαλ (”Γοργόνες και μάγκες”) και την κωμωδία (”Η χαρτοπαίχτρα”) μέχρι το αστυνομικό φιλμ (”Εφιάλτης”, ”Έγκλημα στα παρασκήνια”) και τις απόπειρες ελληνικού γουέστερν (”Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”). Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά του και στους αμέτρητους φίλους του μουσικού έργου του».
Γιώργος Νταλάρας: Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου!
«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη τον Μίμη Πλέσσα. Έναν σπουδαίο συνθέτη και ιδιοφυή μουσικό, πολυσχιδή και δραστήριο πάντα, έναν πραγματικό ευπατρίδη», αναφέρει στην ανάρτηση του ο Γιώργος Νταλάρας.
«Μας αφήνει πλούσια και σπάνια κληρονομιά τη μουσική και τα τραγούδια του.Ο Μίμης Πλέσσας, στα πρώιμα χρόνια του, ήταν από τους πρωτοπόρους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής και ιδιαίτερα της τζαζ. Όμως, τα εμβληματικά τραγούδια του Δρόμου που έγραψε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο θα είναι πάντα στη ζωή όλων μας και θα τροφοδοτούν και θα εμπνέουν γενιές και γενιές νέων συνθετών, μουσικών και τραγουδιστών.
Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου!».
Στέφανος Κορκολής: Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου θείε
Ο Στέφανος Κορκολής αποχαιρέτησε τον Μίμη Πλέσσα με ένα βίντεο στο instagram, στο οποίο παίζουν πιάνο μαζί, γράφοντας «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου θείε. Καλό σου ταξίδι τεράστιε Μίμη Πλέσσα!!».
Άντζελα Γκερέκου: Πριν λίγες ώρες σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες
«Πριν λίγες ώρες... σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες... για τον Μίμη μας... Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην μουσική ιστορία της Ελλάδας.. ο Σπουδαίος συνθέτης μας Μίμης Πλέσσας - Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια.. Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας....πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας...έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας», γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση της η Άντζελα Γκερέκου.
Γλυκερία: Πέρα απ′ το ταλέντο ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων
«‘Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας’!! Ένας οξυδερκής άνθρωπος, πανέξυπνος. Πέρα απ’ το ταλέντο ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων... Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας τέλειος άνθρωπος. Η μουσική του γνώση και η άρτια δομή των τραγουδιών του καθιστά την τέχνη του διαχρονική και αιώνια! Καλό ταξίδι στο φως σπουδαίε μας!».
Φοίβος Δεληβοριάς: Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του
«Ο Μίμης Πλέσσας είναι τόσο μέσα μας, που είναι εύκολο να τον πάρουμε ως δεδομένο: τόσες ταινίες με ανοιχτά αμάξια στις παραλίες, τόσα μεγάλα τραγούδια που μας πετυχαίνουν παντού και πάντα, τόσα μικρά τελετουργικά του βαθειά καταπιεσμένου λαϊκού ερωτισμού μας, τόσα μοτίβα σαν όνειρα που βλέπουμε στον ξύπνιο μας -που ξεχνάμε πόσο μεγάλος μουσικός βρίσκεται από πίσω τους. Τεράστιος πιανίστας -ο Gillespie, ο Coleman Hawkins και ο Lester Young κάτι ήξεραν επ′ αυτού-, εξαιρετικά ευρηματικός μαέστρος κι ενορχηστρωτής, μέγας μελωδός και εναρμονιστής, μουσικός δραματουργός από τους λίγους. Αν κάτι ουσιαστικό είχε να απαντήσει η Ελλάδα στον Μancini, στον Elmer Bernstein, στον Burt Bacharach ήταν αυτός. Ακούστε λίγο πώς διασκεύασε και πώς έπαιξε τον Αττίκ για τη Δανάη στον υπέροχο δίσκο του ’67. Ακούστε προσεκτικά τα σάουντρακ του «Έγκλημα στα Παρασκήνια» ή του «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα». Ανακαλύψτε τους πιο υποτιμημένους κύκλους τραγουδιών του, όπως το «Μίλα μου για τη λευτεριά» ή «Τα χαμένα χρόνια». Προσέξτε πώς σεβάστηκε τους λαϊκούς ποιητές που του εμπιστεύτηκαν τον λόγο τους -προεξάρχων, φυσικά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του. Και δώστε του μια πρώτη χειραψία γνωριμίας. Γιατί είναι επιτέλους η ώρα να τον γνωρίσουμε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους μου ανθρώπους της οικογένειάς του, χαίρομαι πολύ που στην «Ταράτσα» πριν ένα μήνα φτιάξαμε ένα πολύ προσωπικό αφιέρωμα προς τιμήν του, αγγίξαμε για λίγο κι εμείς την ‘ψυχή του πιάνου’ του».