Ο καταιγισμός προειδοποιήσεων και σκληρών μηνυμάτων με αφορμή την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ασφαλώς σχετίζεται με τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο υποθαλάσσιο χώρο. Ωστόσο, η στρατηγική της Τουρκίας δεν περιορίζεται στο ενεργειακό πεδίο και αυτή είναι μία «λεπτομέρεια», την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει και τώρα να συνεκτιμήσει.
Μετά την επίσημη προειδοποίηση των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών (σε επίπεδο κορυφής από την σύνοδο της Μάλτας), μετά την προσωπική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μετά την δημόσια τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους ήρθε να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του (Κυριακή 16 Ιουνίου) τις πάγιες βλέψεις της Άγκυρας:
«Όσοι προσπαθούν να απειλήσουν την Τουρκία, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, πρέπει να γνωρίζουν ότι με μια ελληνική προκατειλημμένη προσέγγιση δεν είναι δυνατόν να συμβάλουν στην επίτευξη μιας συμφιλίωσης στην Κύπρο, που να είναι δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και βασισμένη στις πραγματικότητες», είπε ο Ερσίν Τατάρ και μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
H ουσία βρίσκεται στις τελευταίες λέξεις με...κωδικό «πραγματικότητες στο νησί», που κατά την γνωστή θεωρία της τουρκικής πλευράς, σημαίνει ότι οι πάντες - Ελληνες, Κύπριοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι - θα έπρεπε να αποδεχθούν «ντε φάκτο» όλα τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής. Δηλαδή, να παραβλέψουν την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και να αγνοήσουν τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας που έχουν αποτυπωθεί σε αμέτρητα ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας αποδεκτή την παρουσία του τουρκικού στρατού κατοχής, τις θεωρίες Ερντογάν για συναπόφαση και συνδιαχείριση με αφετηρία το θέμα των εξορύξεων και, πρακτικά, τη εξίσωση της μοναδικής νόμιμης κυβέρνησης της Λευκωσίας, με το καθεστώς του ψευδοκράτους.
«Οι χώρες της ΕΕ έχουν δείξει και πάλι με την απόφαση που έλαβαν, ότι δεν μπορούν να είναι δίκαιες και αμερόληπτες στο Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να τις εμπιστεύονται ούτε για την ασφάλειά τους ούτε για την προστασία των δικαιωμάτων τους», συμπλήρωσε ο Τατάρ.
Το χρονικό της έντασης
Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε σε υπερβολικό βαθμό τα τελευταία 24ωρα, καθώς ο Ερντογάν δεν αφήνει ούτε λέξη «να πέσει στο χώμα», απαντώντας σε κάθε κίνηση ή μήνυμα της Δύσης.
«Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε σε εκείνες τις περιοχές που είναι δικές μας», δήλωσε την Κυριακή (16 Ιουνίου) κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη, σε απάντηση του μηνύματος της Λευκωσίας ότι εφόσον επιχειρήσει τουρκικό πλοίο εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε το πλήρωμά του θα κινδυνεύσει να συλληφθεί .
«Κάποιος έχει δώσει εντολή. Προφανώς θα συλλάβουν το προσωπικό των πλοίων μας. Θα πράξετε άσχημα εάν το κάνετε αυτό», προειδοποίησε ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση ότι η Κύπρος εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τα μέλη του πληρώματος του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας «Πορθητής».
Μετά από την σύνοδο κορυφής των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέτα της Μάλτας, τα επτά έθνη εξέδωσαν κοινή διακήρυξη την Παρασκευή (14 Ιουνίου), εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».
Κάλεσαν την ΕΕ να παρακολουθήσει το θέμα «και, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα (Σάββατο 15 Ιουνίου) ότι η διακήρυξη ήταν «προκατειλημμένη» και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραπομπή στις θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο Ερντογάν, επίσης την Κυριακή 16 Ιουνίου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την υποστήριξή του προς την Κύπρο.
Αιτία η δήλωση του Μακρόν, ότι η ΕΕ «δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το θέμα».
Ο Ερντογάν απάντησε: «Ποια δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης εγγυητές. Εσύ τι είσαι; Κάνετε τέτοιες δηλώσεις λόγω της Total; Δείξτε ότι έχετε την πληρεξουσιότητα. Σημαίνει λοιπόν ότι έχετε εγκαταλείψει την προεδρία και έχετε αρχίσει να εργάζεστε ως δικηγόρος (της TOTAL)».
Oι εταιρίες - ενεργειακοί γίγαντες της Γαλλίας (TOTAL) και της Ιταλίας (ENI) εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως και η αμερικανική ExxonMobil.
πηγές: AFP, Anadolu Agency