Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου παραδέχεται αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη του

Το χάσμα με τον πρώην διευθυντή για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
London,UK-Aug 17,2019:The British Museum in London, England, UK
London,UK-Aug 17,2019:The British Museum in London, England, UK
Yaorusheng via Getty Images

«Είναι ένα χάλι, το οποίο πρόκειται να ”καθαρίσουμε”».

Στην αναγνώριση ότι τα περιστατικά με τις κλεμμένες, εξαφανισμένες ή που έχουν υποστεί ζημιές αρχαιότητες (που χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και είχαν φυλαχθεί κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς) έβλαψαν τη φήμη του Βρετανικού Μουσείου προχώρησε ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν. Ο Οσμπορν μίλησε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων της παραίτησης του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουιγκ Φίσερ, και της αποχώρησης μέχρι νεωτέρας του αναπληρωτή διευθυντή του, Τζόναθαν Γουίλιαμς.

Περίπου 2.000 αντικείμενα εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατο άρθρο της η Telegraph με κάποιους από χαμένους θησαυρούς να έχουν αρχίσει να ανακτώνται, όπως επιβεβαίωσε στο BBC ο πρόεδρος, Τζορτζ Όσμπορν.

«Εχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα», είπε συγκεκριμένα ο Οσμπορν «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι είναι βέβαιος ότι «οι έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν κλαπεί, αλλά αναγνώρισε ότι «άλλοι μπορεί να μην το κάνουν».

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται τα αντικείμενα που χάθηκαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά μαζί μας».

Ερωτηθείς, ακόμα, γιατί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ο ίδιος σημείωσε πως είναι πιθανό οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου να μην θεωρούσαν πως κάποιος υπάλληλος θα έκλεβε θησαυρούς.

Παρ′ ότι ο Όσμπορν προσέθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς λείπει, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η ασφάλεια του μουσείου πρέπει να βελτιωθεί.

Το χάσμα Οσμπορν και Φίσερ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλυτο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα είχε ανοίξει χάσμα μεταξύ του Οσμπορν και του παραιτηθέντος Φίσερ που δεν έγινε αντιληπτό ιδιαίτερα από τα media. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Οσμπορν πρότεινε ότι θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση μιας δανειακής συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία: «Υπάρχει ένας τρόπος για να δούμε τα γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς». Αντίθετα, ο Φίσερ ήταν λιγότερο θετικός για τα Μάρμαρα, μοιραζόμενος φαινομενικά το όραμα του προκατόχου του, ΜακΓκρέγκορ: μια συλλογή από και για τον κόσμο, που θα διατηρηθεί στο διηνεκές.

Δημοφιλή