Ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ

«Murder by the Book»: Μία «θανατηφόρα καλή έκθεση» αφιερωμένη στην αστυνομική λογοτεχνία.
Ο Βρετανός ηθοποιός David Suchet που ενσάρκωσε τον Ηρακλή Πουαρό στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά. (Photo by Avalon/Getty Images)
Ο Βρετανός ηθοποιός David Suchet που ενσάρκωσε τον Ηρακλή Πουαρό στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά. (Photo by Avalon/Getty Images)
Avalon via Getty Images

Η γραφομηχανή της Άγκαθα Κρίστι -μία φορητή Remington του 1937-, το κασετόφωνο ηχογραφήσεων της, όπως και οι πρώτες εκδόσεις του Σέρλοκ Χολμς, είναι μεταξύ των highlights της έκθεσης «Murder by the Book: A Celebration of 20th Century British Crime Fiction» που παρουσιάζει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις ιστορίες του πιο δημοφιλούς λογοτεχνικού είδους στη Βρετανία και εξετάζει τη θέση του εγκλήματος στη λογοτεχνική παράδοση της χώρας, από τις απαρχές, με τα έργα των Γουίλκι Κόλινς και Κάρολου Ντίκενς μέχρι τα σύγχρονα best-seller της Βαλ ΜακΝτέρμιντ και του Ίαν Ράνκιν, ενώ παράλληλα, αναδεικνύει τις σπάνιες εκδόσεις που διαθέτουν οι Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, ένα από τα «εκθέματα-σταρ» είναι το δακτυλογραφημένο κείμενο του τελευταίου μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι με ήρωα τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό «Curtain» (Αυλαία), το οποίο ήταν σε τέτοιο βαθμό μυστικό, ώστε φυλασσόταν σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας επί τρεις δεκαετίες μέχρι την τελική έκδοσή του το 1975, ένα χρόνο πριν από το θάνατο της συγγραφέως.

Πρόκειται για το βιβλίο στο οποίο αποκάλυψε τον θάνατο του Πουαρό - ένα γεγονός τόσο σημαντικό από πολιτιστική άποψη εκείνη την εποχή, ώστε ο «θάνατός» του έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times με μια παρωδία νεκρολογίας.

Τα αντικείμενα της Άγκαθα Κρίστι, μεταξύ των οποίων τα προσχέδια των βιβλίων της «Curtain» και «Witness for the Prosecution» από τα σημειωματάρια της, παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης από το Christie Archive Trust.

Η Αγκάθα Κρίστι, που απεβίωσε το 1976 σε ηλικία 85 ετών, έγραψε 66 αστυνομικά μυθιστορήματα, 14 συλλογές διηγημάτων και περισσότερα από 20 θεατρικά έργα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης, το γραφείο του βικτοριανού συγγραφέα Γουίλκι Κόλινς και η πρώτη έκδοση του σημαντικού έργου του «The Moonstone» (Η Φεγγαρόπετρα) του 1868 -που θεωρείται ένα από τα ευφυέστερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών-, από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Επιπλέον, παρουσιάζονται περί τα 100 από τα πιο διάσημα, επιδραστικά και ευπώλητα αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία της Βρετανίας, όπως και έργα που έχουν εξαντληθεί προ πολλού, στη συντριπτική πλειοψηφία τους από τη συλλογή πρώτων εκδόσεων της Βιβλιοθήκης. Μεταξύ αυτών, και του πολυγραφότατου Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1859-1930), δημιουργού του Σέρλοκ Χολµς.

«Η έκθεση είναι μια εξαιρετική επιλογή των μυθιστορημάτων που επηρέασαν το είδος και μας γνώρισαν τον Σέρλοκ Χολμς, τη Μις Μαρπλ, την Τζέιν Τένισον και τον επιθεωρητή Μορς. Βλέπουμε τις λαμπρές ιδέες, τα ατμοσφαιρικά σκηνικά, τους ζωντανούς χαρακτήρες, τα σκοτεινά και επικίνδυνα θέματα, τα τέλεια, αναπάντεχα φινάλε. Στην έκθεση υπάρχουν βιβλία που υπήρξαν πρωτοπόρα στο είδος», δήλωσε η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και επιμελήτρια της έκθεσης Nicola Upson.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου 2024.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή