Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα την Τρίτη για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε μια αποστολή υψηλής σημασίας για την αποτροπή πολέμου, με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη να προειδοποιεί για κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.
Το μονοήμερο ταξίδι του Σολτς, μετά την επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, εντάσσεται στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών της Δύσης για να αποτραπεί μια πιθανή επίθεση καθώς πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Reuters: Ρωσική κατασκοπεία και σχέδια αποσταθεροποίησης με μισθοφόρους στην Ουκρανία
Ο καγκελάριος έχει πει ότι θα φροντίσει να γίνει κατανοητό το μήνυμα από τη Δύση πως είναι ανοιχτή σε διάλογο για τους προβληματισμούς ασφαλείας της Ρωσίας μα θα επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι για πολύ μεγάλης κλίμακας και αποτελεσματικές κυρώσεις σε συντονισμό με τους συμμάχους μας» είπε στο Κίεβο τη Δευτέρα, πριν επιστρέψει στο Βερολίνο.
Οι προειδοποιήσεις περί κυρώσεων θα μπορούσαν να εκληφθούν σοβαρότερα εάν προέρχονται από τη Γερμανία, νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου- αν και αυτό θα μπορούσε να μειώσει επίσης τα περιθώρια ελιγμών του Σολτς.
Τον προηγούμενο μήνα υπέδειξε ότι «όλα θα πρέπει να συζητηθούν εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» όταν ρωτήθηκε για τον αγωγό Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, που προορίζεται να φέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, παραδοσιακή χώρα διέλευσης.
Ωστόσο δεν έχει δεσμευτεί να «τελειώσει» τον Nord Stream 2 ή ακόμα και να τον αναφέρει ονομαστικά σε σχέση με κυρώσεις, αντίθετα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που είπε ότι ο αγωγός θα «τερματιζόταν» εάν η Ρωσία έκανε εισβολή.
Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει, κατηγορώντας τη Δύση, που έχει στείλει μια σειρά αξιωματούχων στη Μόσχα και το Κίεβο, για υστερία.
Ο Σολτς, που ανέλαβε καθήκοντα καγκελαρίου τον Δεκέμβριο, έχει δεχτεί επικρίσεις για το χαμηλό του προφίλ κατά την κρίση, σε αντίθεση με την ηγεσία της Μέρκελ κατά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος τη Μόσχα μια εβδομάδα πριν και τηλεφωνώντας τακτικά στον Πούτιν.
Η Μέρκελ και ο Πούτιν ήταν σε θέση να μιλά ο ένας στη μητρική γλώσσα του άλλου. Η Μέρκελ είχε γίνει ο συνομιλητής- κλειδί του Ρώσου προέδρου στην Ευρώπη κατά τα 16 χρόνια της στην εξουσία. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Σολτς με τον Πούτιν ως καγκελάριος, αν και τον είχε συναντήσει και στο παρελθόν, σε προηγούμενους υψηλόβαθμους ρόλους.
«Η Μέρκελ είχε αυτή την ειδική σχέση με τον Πούτιν- νομίζω πως τη σεβόταν- και είχαν πολύ καιρό να δημιουργήσουν αυτή τη σχέση» είπε η Τζάνα Πουγκλιέριν, διευθύντρια του γραφείου Βερολίνου του European Council of Foreign Relations. «Για τον Σολτς θα είναι δυσκολότερο».
Η κυβέρνηση Σολτς έχει κατηγορηθεί πως στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για την κρίση, με διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό, καθώς και εντός των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD).