Ο τιμώμενος με την οικογένειά του, λίγοι καλοί φίλοι, άνθρωποι της Προεδρίας, τα μέλη της Ορχήστρας του Πολεμικού Ναυτικού, ορισμένα μέλη του Τύπου: Δεν ήταν πολλοί όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα των Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου στην απονομή του παράσημου του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Τετάρτης. Ολοι, όμως, μηδενός εξαιρουμένου, ένιωσαν ως το μεδούλι τη συγκίνηση της σημαντικής στιγμής της απόδοσης τιμής της Πολιτείας σε μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που αφήνει διαχρονικά έντονο το αποτύπωμά της όχι μόνο για το μεγάλο ταλέντο αλλά και για το ήθος και τη στάση της και μάλιστα σε κρίσιμα ιστορικές στιγμές.
«Βρίσκομαι εδώ στα 85 χρόνια της νεανικότητάς μου. Να σας ευχαριστήσω γι′ αυτή τη μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου. Ανέφερα την ηλικία μου για να θυμηθούμε ότι στην ιστορία και στο πεπρωμένο ενός ανθρώπου οι αριθμοί δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο. Οι αριθμοί είναι ασήμαντοι. Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και σας είμαι ευγνώμων», ανέφερε ο, πάντα λιγόλογος, Σταύρος Ξαρχάκος μετά την παραλαβή του βραβείου.
«...Τα τραγούδια σας βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα. Για να αναφέρω μόνο δύο έργα-σταθμούς στη μακρά σταδιοδρομία σας, συνεγείρατε το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας με τη μουσική σας για το “Μεγάλο μας τσίρκο”, τη θρυλική παράσταση των Καρέζη-Καζάκου σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μεσούσης της δικτατορίας, με τραγούδια που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας, και επανεπεξεργαστήκατε μουσικά το ρεμπέτικο τραγούδι αποδίδοντας εκπληκτικά το ήθος του στη μουσική σας για την ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη. Ταυτόχρονα όμως, ως ενεργός πολίτης, προσφέρατε από δημόσιες θέσεις, διατηρώντας πάντοτε την ανεξαρτησία της σκέψης σας και την αυτονομία των επιλογών σας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο λόγο της η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Με το παράσημο αυτό, η Πολιτεία τιμά μια προσωπικότητα που σφράγισε με την παρουσία της πολλές δεκαετίες ελληνικής μουσικής, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας», συνέχισε και κατέληξε:
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας απονέμω σήμερα, κύριε Ξαρχάκο, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως ύψιστη αναγνώριση στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο σας.
Ένα έργο που σφράγισε την ελληνική μουσική αντλώντας από το ανεξάντλητο κοίτασμα της παράδοσής μας, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, τους ύμνους της εκκλησίας, τις οπερέτες και τις καντάδες, αλλά και από τη δυτική συμφωνική μουσική και την όπερα».
«Ητανε μια φορά», «Γειά και χαρά σου Βενετιά», «Υπομονή» . Η τελετή έκλεισε με την Ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού να ερμηνεύει εμβληματικά έργα του συνθέτη τονίζοντας το κλίμα χαράς και συγκίνησης.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η σύζυγος του συνθέτη, Ηρώ Σαϊα και τα δίδυμα παιδιά τους, ο ποιητής, Βαγγέλης Χρόνης, ο πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, στενοί φίλοι του Σταύρου Ξαρχάκου και μέλη της οικογένειάς του.