Όταν όμως είδε ότι 3 εκατομμύρια Σοβιετικοί Εβραίοι του ζήτησαν διαβατήριο για να μεταναστεύσουν στην Σιών και την Αμερική να αγκαλιάζει μια σίγουρη βάση στη Μέση Ανατολή, πέρασε πολύ γρήγορα στον αντισιωνισμό...
ullstein bild via Getty Images

Είχα γράψει για τις ”τρύπες της Ιστορίας”, μερικές μεγάλες στιγμές ιστορικές που τις προσλαμβάνουμε ”τοις μετρητοίς”. Λέμε ”έτσι συνέβη” και μας αρκεί. Δεν ρωτάμε το γιατί. Το αφήνουμε στους ιστορικούς. Ωστόσο πολλά από αυτά τα κορυφαία γεγονότα αλλάζουν τη σκέψη μας και τη ζωή μας. Ακόμα και γεγονότα που ζήσαμε, όπως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Πριν γράψω εκείνο το άρθρο ρώτησα 20 πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική: Γιατί έγινε ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος; Οι 19 έδιναν σαν αφορμή την δολοφονία του Διαδόχου της Αυστροουγγαρίας στο Σεράγεβο από έναν Σέρβο εθνικιστή.

Σήμερα που το Ισραηλο-παλαιστινιακό έχει φτάσει στο απροχώρητο, ελάχιστοι γνωρίζουν πώς ακριβώς ξεκίνησε. Γι αυτό και δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη. Αν το πρόβλημα πάρει τις διαστάσεις που εμφανίζονται στον θαμπό ακόμα ορίζοντα, η χώρα μας δεν θα μείνει αλώβητη. Η Ελλάδα και φυσιολογικά και στρατηγικά δεν ανήκει μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στη Εγγύς Ανατολή. Μάλιστα πριν από μένα, το κατάλαβε και το State Department (Yπ. Εξωτερικών των Η.Π.Α.). Μετά τον Εμφύλιο, έβγαλε εντελώς και επίσημα την Ελλάδα από τα Βαλκάνια και την έβαλε κατευθείαν στη Μέση Ανατολή! Μαζί με την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Ισραήλ, την υπόλοιπη Παλαιστίνη που δεν ξέρουμε πώς να την πούμε, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Συρία κα την Τουρκία. Ας μείνουμε σ′ αυτά, που είναι αρκετά νομίζω. Προσωπικά έχω γυρίσει ταινίες στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Ισραήλ, στις Παλαιστίνιες περιοχές, στην Ιορδανία, και στον Λίβανο, Στην Κωνσταντινούπολη πήγα δυο φορές σε φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά έμαθα πολλά από Τούρκους συναδέλφους. Έτσι κι′ αλλιώς έχω μελετήσει αυτές τις χώρες κι′ αυτούς τους λαούς. Το Ισραήλ περιβάλλεται από 4 κράτη. Την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Συρία, τον Λίβανο. Ήταν συχνά σε πόλεμο και με τα τέσσερα.

Συχνά συγχέονται από πολλούς οι όροι Σημιτισμός και Σιωνισμός, Αντισημίτης και Αντισιωνιστἠς. Κάποιος πρέπει να πει σε όλους αυτούς ότι Σημίτες είναι και όλοι αυτοί οι Άραβες που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. Ο όρος αυτός έφτασε στη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα από την Γερμανία και την Αυστρία και ασύστολα διαδόθηκε με πολλή ευκολία. Ο Χίτλερ, που το πληροφορήθηκε έγκαιρα, ποτέ δεν χρησιμοποίησε τον όρο Σημίτες″. Προτίμησε το Εβραίοι″. Γιατί; Απλούστατα, διότι οι φίλοι του και θαυμαστές του, δηλαδή οι Άραβες, ήταν κι’αυτοί Σημίτες! Όλος ο Αραβικός και Μουσουλμανικός κόσμος. Που περίμενε να απελευθερωθεί από την σκλαβιά των αποικιοκρατών (χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει!). Η Συρία (ακόμα του δοσίλογου Πεταίν), το Ιράκ του Ρασίντ Αλί, το Ιράν του Ρεζἀ Σάχη Παχλεβί, οι Άραβες Παλαιστίνιοι (γιατί δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι Άραβες!). Μάλιστα ο Μουφτής της Ιερουσαλήμ είχε καταφύγει στο Βερολίνο όπου του άνοιξαν ραδιοφωνικό σταθμό για να επικοινωνεί με τους δικούς του Σημίτες. Οι Αιγύπτιοι περίμεναν από στιγμή σε στιγμή τον Ρόμελ να μπει στην Αλεξάνδρεια. Μάλιστα ο Σαντάτ - Πρόεδρος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Νάσερ - ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απελευθερώθηκε μετά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Άγγλοι εγκατέλειψαν την Αίγυπτο.

Σιωνισμός είναι ένας εθνο-πολιτικός όρος και κίνημα που γεννήθηκε, με πρωταγωνιστή τον Χέρσελ, μετά την διάδοση στη Γαλλία του γερμανικού αντισημιτισμού και την (άδικη) καταδίκη του Εβραίου Λοχαγού Ντρέιφους για προδοσία. Σιών είναι το όρος πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Ιερουσαλήμ και Σιωνισμός ένα κίνημα για την επιστροφή των φυλών του Ισραήλ που είχαν εκδιωχθεί κατά καιρούς από την Παλαιστίνη. Στην οποία είχε ιδρυθεί το Κράτος Ισραήλ, έστω και πριν από 3 χιλιάδες χρόνια. Όμως το κίνημα του Σιωνισμού επέσπευσαν οι αιώνιες διώξεις των Εβραίων (από τον φανατικό χριστιανισμό) και τα συχνά πογκρόμ σε διάφορες χώρες της Κεντρικής κυρίως Ευρώπης και της Τσαρικής Ρωσίας. Το Σιωνιστικό κίνημα ενθάρρυναν, από τη μια μεριά, ένα ευχάριστο μήνυμα - η Δήλωση Μπάλφουρ που αποδέχεται την ίδρυση ”μιας στέγης” των Ισραηλιτών στην Παλαιστίνη - και. από την άλλη, ένα τραγικό ναζιστικό έγκλημα με αποτέλεσμα την εξόντωση 6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων.

Η ”τρύπα της Ιστορίας” είναι η αιτία - μερικώς ίσως - που επέτρεψε την νικηφόρα Εβραϊκή εξέγερση κατά των Βρετανών που κατείχαν την Παλαιστίνη. Και, σε συνέχεια, τις Εβραϊκές νίκες στον πόλεμο με τους στρατούς όλων των γειτονικών Αραβικών κρατών που ακολούθησε. Η απάντηση είναι σύντομη: O εξοπλισμός των Εβραίων ανταρτών της οργάνωσης Χαγκάνα (Άμυνα) με σοβιετική στρατιωτική βοήθεια!

Την μεταφορά των όπλων από την (κομμουνιστική) Τσεχοσλοβακία είχε αναλάβει η Γκόλντα Μέιρ, στέλεχος της Χαγκάνα, πρώτος Ισραηλινός Πρέσβης στη Μόσχα και αργότερα Πρωθυπουργός. Ένα μέρος του εξοπλισμού, στο πόλεμο κατά των Αραβικών κρατών έφτανε στο Τελ Αβίβ αεροπορικώς από τη Ρωσία. (Αντί να βοηθηθεί το ελληνικό αντάρτικο, όπως μας βεβαιώνει ο Χαρίλαος Φλωράκης)*. Το οποίο αντάρτικο το είχε ξεγράψει ο Στάλιν με την ”ανταλλαγή ζωνών κατοχής”, όπως μας βεβαιώνει η συμφωνία Στάλιν-Τσόρτσιλ του Κρεμλίνου, τον Οκτώβριο του 1944 **. Ο Στάλιν, επικεφαλής ενός Κόμματος στο οποίο ήταν μέλη ότι καλύτερο είχε η Εβραϊκή Κοινότητα της Σοβιετικής Ένωσης, επικεφαλής ενός νικηφόρου στρατού που ανακάλυψε τις θηριωδίες των Ναζί κατά των Εβραίων στα στρατόπεδα, ο οποίος αμέσως μετά έβλεπε στα κιμπούτς του Ισραήλ ένα σοσιαλιστικό μέλλον, έχοντας δε πικρή πείρα από την γερμανοφιλία των Αραβικών πληθυσμών, πίστεψε ότι βοηθούσε έναν λαό να πολεμήσει τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Όταν όμως είδε ότι 3 εκατομμύρια Σοβιετικοί Εβραίοι του ζήτησαν διαβατήριο για να μεταναστεύσουν στην Σιών και την Αμερική να αγκαλιάζει μια σίγουρη βάση στη Μέση Ανατολή, πέρασε πολύ γρήγορα στον αντισιωνισμό και στον αντιεβραϊσμό. Λέγοντας ότι τον είχε παρασύρει ο…Μπέρια (από τα ηγετικά στελέχη των Υπηρεσιών Κατασκοπίας και αργότερα Υπουργός τους, ο οποίος Μπέρια είχε αναλάβει να οργανώσει τον εξοπλισμό της Χαγκάνα (1947-1948).

Τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου ”Το Δίκαιον του ισχυροτέρου και το Ισραηλο-Παλαιστινιακό” (Εκδ. Ιανός).

* ”Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος” ARTE/ΕΡΤ

** Ρ.Μ., ″Το Ημερολόγιο του Εμφυλίου Διχασμού”, Βλ. Παράρτημα, Διάσκεψη του Κρεμλίνου της 9 Οκτωβρίου 1944 (Εκδ. Καστανιώτη)

Διαβάστε περισσότερα του Ροβήρου Μανθούλη εδώ

Δημοφιλή