Μόλις λίγες εβδομάδες πριν το προγραμματισμένο τέλος του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει εσπευσμένα 3.000 νέους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να βοηθήσουν στη μερική εκκένωση της Αμερικανικής πρεσβείας. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κανταχάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και γενέτειρας του κινήματος των Ταλιμπάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία θα συνεχίσει την λειτουργία της, αλλά η δραματική απόφαση της αποστολής χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών, είναι ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να συγκρατήσει την επέλαση των Ταλιμπάν.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν της δυτικής πόλης Χεράτ και του Γκάζνι, στρατηγικής περιφερειακής πρωτεύουσας νότια της Καμπούλ. Η επέλαση των Ταλιμπάν και η μερική εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αυξάνουν την απομόνωση της πρωτεύουσας της χώρας, στην οποία ζουν εκατομμύρια Αφγανοί.
″Δεν είναι εγκατάλειψη, ούτε εκκένωση, δεν αποσυρόμαστε” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νετ Πράις. ”Μειώνουμε το μέγεθος του αριθμού των πολιτών μας.”
Ο Πράις απέρριψε την ιδέα ότι η κίνηση αυτή στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στους ήδη ενισχυμένους Ταλιμπάν ή αποθαρρύνει τους ήδη τρομοκρατημένος Αφγανούς πολίτες. ”Το μήνυμά μας προς τον λαό του Αφγανιστάν είναι ότι η συνεργασία μας συνεχίζεται” επέμεινε ο Πράις.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που παραμένει αποφασισμένος να λήξει την 19χρονη αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν στο τέλος Αυγούστου, παρά την επέλαση των Ταλιμπάν, συσκέφθηκε με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας προχθες το βράδυ και στη συνέχεια έδωσε την εντολή για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, μίλησαν χθες με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν απ ευθείας τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν ότι θα αντιδράσουν άμεσα αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών κατά την διάρκεια της προσωρινής ανάπτυξης των στρατιωτών των ΗΠΑ.
Το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 600 στρατιώτες για σύντομο χρονικό διάστημα, για να βοηθήσει την αποχώρηση των Βρετανών πολιτών από την χώρα. Ειδικές δυνάμεις του Καναδά θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, για να βοηθήσουν τους Καναδούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού Πενταγώνου, εκτός από τα τρία τάγματα Πεζικού που θα αποσταλούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα επιστρατευτούν 3.500 με 4.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε μονάδα του Κουβέιτ ως βοηθητική δύναμη, σε περίπτωση που χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός από τους 3.000 που πηγαίνουν στην Καμπούλ.
Οι επιπλέον στρατιώτες αναμένεται να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις επόμενες δύο μέρες, με αποστολή να βοηθήσουν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ και όχι να εμπλακούν στον πόλεμο της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν. Ο Μπάιντεν αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να τερματίσει την συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο και η αποχώρηση των στρατευμάτων είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την διάρκεια της μείωσης του προσωπικού της πρεσβείας τις επόμενες εβδομάδες, οι ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ειδικό μεσολαβητή για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιζάντ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της Αφγανικής κυβέρνησης, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις στην ντόχα του Κατάρ.
Οι Ταλιμπάν, που κυβερνούσαν την χώρα από το 1996 έως την αμερικανική επέμβαση μετά τις επιθέσεις στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, έχουν ήδη καταλάβει τις 12 από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσας της χώρας, κατέχοντας πλέον τον έλεγχο των δύο τρίτων του Αφγανιστάν.
Βρυξέλλες προς Ταλιμπάν: Αν αναλάβετε με τη βία την εξουσία θα αντιμετωπίσετε απομόνωση
Με δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
«Αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Στη δήλωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα. «Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και σε πόλεις. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες και ζητά επίσης άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και συνολική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν απαράδεκτη ταλαιπωρία στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνουν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν προς αναζήτηση ασφάλειας».
Η ΕΕ ενθαρρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν «να διευθετήσει τις πολιτικές διαφορές, να αυξήσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν με ενιαία προοπτική».