Η ιστορία της Μεγάλης Ελλάδας είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα μου κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, καθώς περιλαμβάνει...τα πάντα: Συγκλονιστικής έκτασης πολεμικές αναμετρήσεις (τόσο μεταξύ Ελλήνων και Καρχηδονίων, όσο και μεταξύ των ελληνικών πόλεων), έντονα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, λαμπρές πολιτείες και πολιτιστικά επιτεύγματα, μηχανορραφίες, προδοσίες, επικούς θριάμβους, μεγάλες καταστροφές και πάνω από όλα ισχυρές προσωπικότητες: Μεταξύ των τυράννων των πόλεων της «Magna Grecia» και αυτών που τους ανταγωνίστηκαν ή συνεργάστηκαν μαζί τους υπήρξαν ηγέτες ικανότατοι, αλλά και ενίοτε εγκληματικά κοντόφθαλμοι, υπερφιλόδοξοι, αλλά και αδίστακτοι παίκτες του «Game of Thrones» των ελληνικών πόλεων της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας.
Στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδας δεσπόζει η πόλη των Συρακουσών- η μεγαλούπολη που κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να είναι η ισχυρότερη πόλη του αρχαίου ελληνικού κόσμου, έδρα μιας πραγματικής ελληνικής αυτοκρατορίας στη Δύση. Και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με αυτήν όσο κανείς άλλος ήταν ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος: Ο ικανότατος και με ιδιαίτερα περιορισμένους ηθικούς φραγμούς τύραννος που έκανε τις Συρακούσες υπερδύναμη, αλλά συνάμα εγκαθίδρυσε ένα πρωτοφανώς (για τα δεδομένα της εποχής) απολυταρχικό καθεστώς, νικώντας τους Καρχηδονίους μετά από σκληρές πολεμικές αναμετρήσεις και επιβαλλόμενος με σιδηρά πυγμή στις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις της «Magna Grecia».
Η αμφιλεγόμενη, μα και ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα «ζωντανεύει» μοναδικά μέσα από την πένα του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι στο «Ο Τύραννος των Συρακουσών». Ο Μανφρέντι θεωρείται δικαίως ένας από τους «άρχοντες» του χώρου του ιστορικού μυθιστορήματος, και είναι ήδη αρκετά γνωστός στο ελληνικό κοινό, κυρίως από τα έργα του σχετικά με τον Μ. Αλέξανδρο. Στον «Τύραννο των Συρακουσών», o Ιταλός ιστορικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας καταπιάνεται με τον Διονύσιο, και μεταφέρει τον αναγνώστη καταμεσής του ανελέητου αγώνα για την απόλυτη εξουσία στην αρχαία ελληνική Δύση- εκεί όπου όλα τα μέσα είναι πάντα στο «τραπέζι» για την επικράτηση επί εχθρών και φίλων. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο του Μανφρέντι, πέρα από ένα πολύ καλό ιστορικό μυθιστόρημα, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν εξαιρετικό καταλύτη για βαθύτερη ενασχόληση με ένα κεφάλαιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας το οποίο (δυστυχώς) είναι άγνωστο σε πολλούς.