Από τότε που το σκότωσε στον Καναδά ένας κυνηγός 2020, ο θαλάσσιος λύκος Τακάγια, έγινε γνωστός παγκοσμίως.
Πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, γλυπτά και αγάλματα μνημονεύουν τον λύκο του οποίου η κληρονομιά αντανακλά την περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής.
Ο Τακάγια ήταν ένα σπάνιο είδος λύκου, προσαρμοσμένο σε παράκτια περιβάλλοντα που επιβιώνει έχοντας εντάξει στην διατροφή του σολομούς, οστρακοειδή και φώκιες αντί για ελάφια.
Το όνομά του είναι η λέξη φυλής αυτόχθονων για τον λύκο ενώ έγινε θρύλος καθώς, διέσχισε σχεδόν 25 μίλια αστικής έκταση, καταφεύγοντας συχνά σε αυλές πάρκα πάρκα της πρωτεύουσας της Βρετανικής Κολούμπια, μέχρι να φτάσει στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού του Βανκούβερ. Λέγεται πώς από εκεί κολύμπησε σχεδόν δύο μίλια προς τα μικροσκοπικά νησιά που υπάρχουν στην περιοχή και επί οκτώ χρόνια όλοι ήθελαν να τον αντικρούσουν έστω μια φορά.
Η απίθανη ιστορία της επί ετών αυτοεπιβεβλημένης απομόνωσης του σαγήνευε τους κατοίκους του Βανκούβερ, μερικοί από τους οποίους κωπηλατούσαν δίπλα στις βραχώδεις ακτές και τα ανεμοδαρμένα δέντρα ελπίζοντας να δουν το ζώο.
Αλλά μια μέρα στα τέλη Μαρτίου, το τουφέκι ενός κυνηγού έφερε το πρόωρο τέλος για τον λύκο.
Τώρα όμως η φωτογράφος, Σέριλ Αλεξάντερ, μια παθιασμένη ακτιβίστρια κατά για τα δικαιώματα των ζώων, δηλώνει σοκαρισμένη αφού αντίκρυσε την πιο διάσημη φωτογραφία της, αυτή του Τακάγια, να χρησιμοποιείται σε διαφήμιση μιας μεγάλης εταιρείας για κυνήγι.
″Ήμουν σοκαρισμένη και λίγο τρομοκρατημένη. Και πραγματικά με εξόργισε που η εταιρεία χρησιμοποιούσε την Tακάγια ως διαφήμιση για να προσελκύσει κόσμο να έρθει στον Καναδά και να σκοτώσουν λύκους”είπε στον Guardian.
″Με πόνεσε γιατί ο Τακάγια έχει γίνει, από πολλές απόψεις, μια διεθνής εικόνα για την θετική συνύπαρξη με τους ανθρώπους”.
Η φωτογράφος, διαπίστωσε πρόσφατα ότι η Terminus Mountain Outfitters με έδρα τη Βρετανική Κολομβία χρησιμοποιούσε τη φωτογραφία της για να διαφημίσει ένα ”πακέτο” για επίδοξους κυνηγούς λύκων.
Λίγο αργότερα σε ανάρτησή της στο Instagram καλούσε τους 33.000 followers της να μοιραστούν την είδηση.
Ο ιδιοκτήτης της Terminus σε δήλωση του υποστηρίζει πως δεν ήθελε ”προσβάλει” κανέναν με την επιλογή της εικόνας του συγκεκριμένου λύκου.
″[Μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων] επέλεξε μερικές φωτογραφίες άγριας για χρήση στον [ιστότοπο]. Στις 27 Ιουλίου επικοινώνησε μαζί μου ένα δυσαρεστημένο άτομο που είχε αναστατωθεί για μια φωτογραφία λύκου που αναγνωρίστηκε ως ο Τακάγια. Δεν είχα ιδέα για την ιστορία πίσω από αυτόν τον λύκο ή και για το ποια από τρεις φωτογραφίες στον ιστότοπό μου ήταν του Τακάγια. Ζήτησα από τον προγραμματιστή…να αφαιρέσει απλώς και τις τρεις φωτογραφίες. Στις 29 Ιουλίου αφαιρέθηκαν. Ούτε εγώ ούτε ο προγραμματιστής είχαμε σκοπό να προσβάλουμε κανέναν”, είπε.
″Δυστυχώς, λόγω της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, λαμβάνουμε τώρα emails που είναι απειλητικά και πολύ θυμωμένα... Είμαστε μια νόμιμη οικογενειακή επιχείρηση”, κατέληξε.
Τόσο η εικόνα όσο και η σελίδα για το κυνήγι λύκων, έχουν αφαιρεθεί από τότε.
Στη Βρετανική Κολομβία, εκατοντάδες λύκοι –οι οποίοι θεωρούνται παράσιτα που πρέπει να εξαλειφθούν– σκοτώνονται κάθε χρόνο από όσους ”βλέπουν” την θανάτωση τους ως σπορ.
Οι κυνηγοί συνήθως παίρνουν μόνο το τρίχωμα του ζώου και πετούν όλα τα άλλα.
Αξιοποιώντας την αυξανόμενη οργή – και αλλάζοντας τις αντιλήψεις – η Αλεξάντερ και οι τοπικές οργανώσεις προστασίας έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια απαιτώντας να επιβληθεί ένα μορατόριουμ στο κυνήγι λύκων στη Βρετανική Κολομβία. Μέχρι στιγμής έχουν μπει 65.000 υπογραφές.
Η Αλεξάντερ ίδρυσε επίσης τη μη κερδοσκοπική Takaya’s Legacy που εργάζεται για την υποστήριξη πρωτοβουλιών για την προστασία του λύκου.
Στο μεταξύ, αν και η κληρονομιά του Τακάγια συνάδει με τους στόχους των ακτιβιστών, η περιέργειά του - ή η έλλειψη φόβου - έθεσε επίσης δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση που είχαν καλλιεργήσει οι ντόπιοι με τον λύκο και τελικά οδήγησε στον θάνατό του.
″Ήμουν θυμωμένη με τη φωτογραφία, αλλά υπάρχει υπάρχει και κάτι θετικό που βγήκε από όλο αυτό: γίνεται μεγάλη συζήτησηγια το τι συμβαίνει στον Καναδά σχετικά με το κυνήγι λύκων για την εξασφάλιση τροπαίων”, είπε η Αλεξάντερ.
″Αγωνιζόμαστε για την βιοποικιλότητα. Το ότι οι κυνηγοί συνεχίζουν σκοτώνουν για να πάρουν τρόπαια, μόνο και μόνο για την διασκέδασή τους, δεν είναι αποδεκτό”.