O Τραμπ απαγόρευσε τα κινεζικά Tik Tok και WeChat

Νέα κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο.
.
.
REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προέβη την Πέμπτη σε απαγορεύσεις των αμερικανικών συναλλαγών με την κινεζική ByteDance, ιδιοκτήτρια της εφαρμογής διαμοιρασμού βίντεο Tik Tok και με την επίσης κινεζική Tencent, του WeChat, σε μια νέα κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο.

Τα εκτελεστικά διατάγματα, που τίθενται σε ισχύ σε 45 ημέρες, λαμβάνουν χώρα αφού η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως εντείνει τις προσπάθειές της για να εκκαθαρίσει «αναξιόπιστες» κινεζικές εφαρμογές από τα αμερικανικά ψηφιακά δίκτυα, και χαρακτήρισε τα Tik Tok και WeChat «σημαντικές απειλές».

Το ιδιαίτερα δημοφιλές Tik Tok έχει δεχτεί έντονα «πυρά» από Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και την κυβέρνηση για προβληματισμούς εθνικής ασφαλείας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επέκτεινε τις προσπάθειες σε ένα πρόγραμμα ονόματι «Clean Network» για να εμποδίζονται κινεζικές εφαρμογές και εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με Αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις.

O Τζέιμς Λιούις, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον είπε ότι τα διατάγματα φαίνονται να είναι σε συντονισμό με την ανακοίνωση του Πομπέο.

«Είναι ρήγμα στον ψηφιακό κόσμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» είπε. «Σίγουρα η Κίνα θα προβεί σε αντίποινα».

Το Tik Tok έχει 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ. Αν και το WeChat δεν είναι δημοφιλές στη χώρα, η εφαρμογή, που έχει πάνω από ένα δισ. χρήστες, είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από Κινέζους της διασποράς ως μια βασική πλατφόρμα επικοινωνίας με οικογένεια και φίλους, καθώς και μέσο για διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως παιχνίδια και e-commerce.

Το WeChat και το Tik Tok ήταν μεταξύ 59 κυρίως κινεζικών εφαρμογών που ανακηρύχθηκαν παράνομες στην Ινδία τον Ιούνιο, επειδή, όπως υποστηρίχθηκε, απειλούσαν την «εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας».

O Τραμπ είχε πει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως θα υποστήριζε την πώληση στη Microsoft των δραστηριοτήτων του Tik Tok στις ΗΠΑ, εάν η αμερικανική κυβέρνηση λάμβανε ένα «σημαντικό μερίδιο» της τιμής πώλησης. Ωστόσο ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την υπηρεσία στις ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου, αν και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πολιτικές επιπτώσεις της απαγόρευσης της δημοφιλούς εφαρμογής.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκστρατείες παραπληροφόρησης προς όφελος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και οι ΗΠΑ πρέπει να προβούν σε «επιθετικές ενέργειες ενάντια στους ιδιοκτήτες του Tik Tok για να προστατέψουν την εθνική τους ασφάλεια» λέει ο Τραμπ στο ένα διάταγμα.

Στο άλλο, ο Τραμπ υποστηρίζει πως το WeChat «αυτόματα συλλέγει τεράστιους όγκους πληροφοριών από τους χρήστες του. Αυτή η συλλογή δεδομένων απειλεί να επιτρέψει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες Αμερικανών».

Δημοφιλή