Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε την Τετάρτη o διαμοιρασμός (retweet) από πλευράς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, βίντεο αντιισλαμικού περιεχομένου, προερχόμενα από βρετανική ακροδεξιά οργάνωση.
Τα επίμαχα βίντεο είναι τα εξής:
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα βίντεο είχε δημοσιεύσει αρχικά η Τζέιντα Φράνσεν, αναπληρώτρια αρχηγός του Britain First, οργάνωσης που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP). Η Φράνσεν, 31 ετών, κατηγορείται για χρήση «απειλητικού ή προσβλητικού λόγου ή συμπεριφοράς» σε ομιλίες της σε συγκέντρωση στο Μπέλφαστ.
Το retweet από τον Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο, εντός (τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς) και εκτός των ΗΠΑ- και, μεταξύ άλλων, και από τη Βρετανία πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι ήταν λάθος αυτό που έκανε ο πρόεδρος.
Από πλευράς του, ο Τραμπ απάντησε ξανά μέσω Twitter, ζητώντας από τη Μέι να μην επικεντρώνεται σε αυτόν, αλλά στην «καταστροφική ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Εμείς καλά τα πάμε!».
Το ένα βίντεο υποτίθεται πως απεικονίζει μουσουλμάνο μετανάστη να επιτίθεται σε νεαρό Ολλανδό με πατερίτσες. Ωστόσο η ολλανδική εισαγγελία διευκρίνισε στο BBC πως το άτομο που συνελήφθη είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ολλανδία και δεν ήταν μετανάστης, και η ολλανδική πρεσβεία το επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι τιμωρήθηκε και εξέτισε την ποινή του.
Άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα να σπάει ένα άγαλμα της Παναγίας. Είχε ανεβεί στο YouTube το 2013 και ο άνδρας σε αυτό λέει πως «κανένας άλλος από τον Αλλάχ δεν θα λατρεύεται στη γη του Λεβάντε». Το τελευταίο βίντεο προέρχεται από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο το 2013, και δείχνει έναν άνδρα να ρίχνεται από την οροφή ενός κτιρίου στην Αλεξάνδρεια. Το 2015 αυτοί που εμπλέκονταν στο περιστατικό βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης και ένας εκτελέστηκε.
Η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε πως η Μέι και άλλοι ηγέτες χωρών ξέρουν πως πρόκειται για πραγματικές απειλές, «για τις οποίες πρέπει να μιλάμε».