Ο Τραμπ εντείνει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Καναδά: Δασμοί 50% σε χάλυβα- αλουμίνιο

Ανακοίνωση μέσω Truth Social
(AP Photo/Luis M. Alvarez)
(AP Photo/Luis M. Alvarez)
via Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διπλασιάσει τους υπό σχεδίαση δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από 25% στο 50% για τον Καναδά, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο με τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αύξηση των δασμών είναι απάντηση στις αυξήσεις τιμών που επέβαλε η κυβέρνηση της επαρχίας του Οντάριο στο ρεύμα που πωλείται στις ΗΠΑ.

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Εμπορίου να προσθέσει επιπλέον δασμούς 25% σε όλο τον χάλυβα και αλουμίνιο που έρχεται στις ΗΠΑ από τον Καναδά, ένα από τα έθνη με τους υψηλότερους δασμούς οπουδήποτε στον κόσμο» έγραψε στο Truth Social την Τρίτη ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει διάφορες εξηγήσεις για τον ανταγωνισμό του με τον Καναδά, λέγοντας πως έχει να κάνει με τη διακίνηση φαιντανύλης και τους φόρους σε εισαγωγές γαλακτοκομικών που είναι σε βάρος των Αμερικανών αγροτών. Ωστόσο συνεχίζει να παρουσιάζει ως λύση την ένταξη του Καναδά στις ΗΠΑ, ίσως και ως μια μορφή χλευασμού – κάτι που έχει εξοργίσει τους ηγέτες του Καναδά.

«Το μόνο που έχει λογική είναι ο Καναδάς να γίνει η πολύτιμη 51η μας Πολιτεία» έγραψε ο Τραμπ την Τρίτη. «Αυτό θα έκανε όλους τους δασμούς, και οτιδήποτε άλλο, να εξαφανιστούν».

Δημοφιλή