Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να έχει εξαπολύσει έναν εμπορικό πόλεμο απειλώντας να επιβάλλει ή επιβάλλοντας δασμούς στα εισαγώμενα προϊόντα χωρών, ωστόσο η αλήθεια είναι πως μια μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Μια έρευνα που διεξήχθη από τον ειδικό στην έρευνα αγοράς Ipsos και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ενήλικες στις ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι είναι οι δασμοί.
Μόνο 45%, όπως φαίνεται και το γράφημα του Statista, έδωσε τη σωστή απάντηση που ορίζει τους δασμούς ως μια μορφή κρατικού, έμμεσου φόρου που επιβάλλεται στα εισαγώμενα από άλλες χώρες προϊόντα και πληρώνεται από τις εισαγωγικές εταιρίες αλλά ένας μέρος αυτού μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Αρκετοί, συγκεκριμένα 17% των ερωτηθέντων, φάνηκαν να πείθονται από το ”αφήγημα” του Τραμπ πως είναι η χώρα εξαγωγής αυτή που πληρώνει φόρο στη χώρα εισαγωγής. Αυτή μάλιστα ήταν και η δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση των ερωτηθέντων.
Άλλες απαντήσεις που δόθηκαν, υποστήριζαν πως πρόκειται για μία εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών που θα επέτρεπε στη μια χώρα να επιβάλλει τέλη στην άλλη που υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εμπορικά όρια και τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους εγχώριους παραγωγούς.
Το 23%, ή σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε ποιος είναι ο σωστός ορισμός για τους δασμούς.
Οι συζητήσεις περί επιβολής δασμών κυριαρχούν τον λόγο και του Τρραμπ ήδη από την προεκλογική περίοδο ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων άρχισε να υπογράφει σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Σήμερα, επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή οι πρώτοι δασμοί ύψους 25% σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό αλλά αφού και οι δυο χώρες ανακοίνωσαν ανάλογα μέτρα σε βάρος αμερικανικών εισαγόμενων προϊόντων, ο Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή τους για 30 ημέρες.
Προηγήθηκε επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών και δεσμεύσεις για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων με τις ΗΠΑ προς αποτροπή της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα.
Ωστόσο, οι πρόσθετοι δασμοί 10% σε βάρος κινεζικών προϊόντων τέθηκαν κανονικά σε ισχύ και αμέσως το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίμετρα.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε δασμούς 15% για τον άνθρακα και το LNG των ΗΠΑ και 10% για το αργό πετρέλαιο, τον αγροτικό εξοπλισμό και ορισμένα αυτοκίνητα, όπως τα σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα SUV. Η επιβολή των δασμών τίθεται σε ισχύ αποό τις 10 Φεβρουαρίου.
Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Κίνας σε βάρος της Google, αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας ενώ θα περιληφθεί στην λίστα των ”αναξιόπιστων οντοτήτων” τόσο την PVH Corp (εταιρεία χαρτοφυλακίου για εμπορικά σήματα όπως η Calvin Klein), όσο και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina.
Τέλος το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας και η Τελωνειακή Διοίκηση δήλωσαν ότι επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών σε βολφράμιο, τελλούριο, ρουθήνιο, μολυβδαίνιο και είδη που σχετίζονται με το ρουθήνιο για να ”διασφαλίσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας”. Η Κίνα ελέγχει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.