Αποφασισμένος να κάψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου με την παλαιστινιακή πλευρά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για οποιαδήποτε, έστω και μικρή, ελπίδα για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου στο χρονίζον ζήτημα στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως είναι η πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την απόφαση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ που διανέμεται μέσω του ΟΗΕ στους Παλαιστινίους (ενισχύοντας τους αποδιαρθρωμένους τομείς της Υγείας και της Παιδείας), σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση μιας ακόμη προκλητικής όσο και επικίνδυνης απόφασης: οι ΗΠΑ θα κλείσουν το γραφείο της διπλωματικής αποστολής της PLO (Palestine Liberation Organisation- Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) στην Ουάσινγκτον.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον σύμβουλο του Τραμπ για θέματα ασφάλειας, Τζον Μπόλτον στο πλαίσιο ομιλίας του προς ένα συντηρητικό ακροατήριο (του Federalist Society). Σύμφωνα δε με το προσχέδιο της ομιλίας, του οποίου έχει λάβει γνώση η Wall Street Journal, o Μπόλτον ετοιμάζεται να απευθύνει και απειλές προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πως εάν προχωρήσει σε έρευνα σε βάρος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα υποστεί κυρώσεις.
«Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέκονται πάντα στο πλευρό του φίλου και συμμάχου Ισραήλ» αναμένεται να δηλώσει ανοιχτά ο Μπόλτον και θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση για το κλείσιμο του γραφείου της PLO λέγοντας πως η διοίκηση Τραμπ δεν μπορεί να επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας του «αφού οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να ξεκινήσουν απευθείας και επί της ουσίας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ».
Βέβαια, δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στο πώς οι ίδιες οι ΗΠΑ με τις αποφάσεις ανάβουν το φιτίλι στη Μέσα Ανατολή και καθιστούν αδύνατη την προσέλευση των Παλαιστινίων στο τραπέζι του διαλόγου. Ούτε βέβαια θα υπάρξει κάποια αναφορά στις παραβιάσεις από πλευράς της κυβέρνησης Νετανιάχου που επίσης πυρπολεί τον διάλογο, όπως με την συνέχιση του προγράμματος επικοικισμού.
Σε ό,τι αφορά δε το ΔΠΔ, ο Μπόλτον αναμένεται να τονίσει με αρκετά απειλητικές αναφορές πως εάν τολμήσει να προχωρήσει επισήμως στην έναρξη έρευνας σχετικά με την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων από πλευράς του Ισραήλ (βάσει της προσφυγής που ετοιμάζει η PLO) ή για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μελών των υπηρεσιών των ΗΠΑ και και κυρίως των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, θα υπάρξουν συνέπειες.
Εάν διεξαχθεί ένας τέτοιος έλεγχος, η διοίκηση Τραμπ θα εξετάσει- όπως αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο Μπόλτον- το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο δικαστών και εισαγγελέων στις ΗΠΑ, να επιβάλει κυρώσεις κεφάλαια του ΔΠΔ στις ΗΠΑ και να προβεί και σε απαγγελία κατηγοριών στις ΗΠΑ. «Δεν θα συνεργαστούμε με το ΔΠΔ...Θα αφήσομε το ΔΠΔ να πεθάνει μόνο του. Εξάλλου είναι ήδη νεκρό για εμάς», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Η αντίδραση της PLO
«Λάβαμε ενημέρωση από αμερικανό αξιωματούχο πως έχει αποφασιστεί να κλείσει το γραφείο της αποστολής στις ΗΠΑ» δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ της PLO, Σαέμπ Ερεκάτ σχολιάζοντας πως η κίνηση αυτή απλά «επιβεβαιώνει την πολιτική της διοίκησης Τραμπ να τιμωρήσει μαζικά των παλαιστινιακό λαό» αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η διακοπή χρηματοδότησης για την παροχή κοινωνικών παροχών στον τομέα της υγείας και της παιδείας.
Παράλληλα τόνισε πως η ηγεσία της PLO δεν πρόκειται να πτοηθεί σε ό,τι αφορά το αίτημα απόδοσης ποινικών ευθύνων στο Ισραήλ μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού δεν είναι προς πώληση, δεν θα υποκύψουμε στις απειλές και τους εκφοβισμούς».
Σημειώνεται πως οι Παλαιστίνιοι, μόλις τον περασμένο Μάιο ζήτησαν από το ΔΠΔ να ξεκινήσει επίσημα έρευνα καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας κατά του Ισραήλ τα οποία διαπράχθηκαν σε παλαιστινιακά εδάφη. Αξίζει να επισημανθεί πως το Παλαιστινιακό Κράτος έχει αναγνωρίσει το ΔΠΔ από το 2015 και έτσι το τελευταίο έχει τη δικαιοδοσία να διερευνήσει τις καταγγελίες.
Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Παλαιστινίων και οι κίνδυνοι των αποφάσεων Τραμπ
Οι σχέσεις Παλαιστινίων και ΗΠΑ διέρχονται την χειρότερη περίοδο εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της πολιτικής Τραμπ. Αν και πολλοί εκτιμούσαν πως μετά την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ο αμερικανός πρόεδρος θα σταματούσε να ευνοεί με τόσο προκλητικό τρόπο τις θέσεις του Ισραήλ φαίνεται πως έπεσαν έξω.
Με τις νέες αυτές αποφάσεις και ανακοινώσεις ο Τραμπ μοιάζει να προσπαθεί να ανάψει ένα σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, ξανά και ξανά.
Οι αποφάσεις που λαμβάνει, η μια μετά την άλλη, πείθει τους Παλαιστινίους και γενικότερα των αραβικό κόσμο πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι διαμεσολαβητές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια. Και ο ίδιος τους επιβεβαιώνει αφού μοιάζει να μεθοδεύει έναν «στραγγαλισμό» του παλαιστινιακού πληθυσμού με την μείωση των χρηματοδοτήσεων ενώ πολιτικά διακόπτει τις διπλωματικές επαφές με την PLO τη στιγμή που ενισχύει τους δεσμούς με την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Οι αντιδράσεις μεταξύ των Παλαιστινίων σε περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι απρόβλεπτες ενώ την ίδια στιγμή η απομόνωση της PLO στρέφει τους απελπισμένους Παλαιστίνιους κατ′ ευθείαν στην αγκαλιά της σκληροπυρηνικής Χαμάς αφού βλέπουν ότι οι μετριοπαθείς γραμμή Φατάχ δεν αποφέρει καρπούς.
Υπενθυμίζεται πως η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχει κατ′ επανάληψη καταδικάσει τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει εδώ και καιρό την αξιοπιστία της. Και πως μπορεί να πειστεί σήμερα για το αντίθετο ένας Παλαιστίνιος;
Εξάλλου δεν είναι μόνο οι αποφάσεις Τραμπ που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της Χαμάς. Οι ΗΠΑ σήμερα παρέχουν στο Ισραήλ ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δισ. δολαρίων. Την επόμενη χρονιά, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 3,8 δισ. δολάρια μετά από μια 10ετη συμφωνία που έκλεισε με το Τελ Αβίβ ο Μπαράκ Ομπάμα, πριν αποχωρήσει από την προεδρία.
Ποιο είναι το σχέδιο του Τραμπ (αν πράγματι έχει);
Στη θεωρία πάντως ο Τραμπ θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και αν και δεν έχει δώσει κάποιο σαφές περίγραμμα της πρότασης που θέλει να φέρει στο τραπέζι, υπάρχουν αρκετές διαρροές.
Βασικά σημεία αυτής της «συμφωνίας του αιώνα» όπως συχνά-πυκνά την αποκαλεί ο Τραμπ είναι, όπως γράφει το Al Jazeera:
- οι Παλαιστίνιοι θα ελέγξουν αρχικά τη Λωρίδα της Γάζας και λιγότερες από τις μισές περιοχές από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη
- η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης δεν θα είναι η Ιερουσαλήμ
- οι Ισραηλινοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη και θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των παλαιστινιακών μετακινήσεων μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας
- θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος μεταξύ της παλαιστινιακής επικράτειας και των ιερών τοποθεσιών της Ιερουσαλήμ.
- οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποποιηθούν κάθε δικαιώματος επιστροφής των τους στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν
- το μέλλον των παράνομων ισραηλινών οικισμών και το τελικό σύνορο μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα αποφασιστούν αργότερα.
Μέχρι στιγμής πάντως κάνει τα πάντα για μην συζητηθεί ποτέ αυτή η πρόταση συμφωνίας.