Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε απότομα τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια λογομαχία με την κινεζικής καταγωγής ανταποκρίτρια του CBS στην αμερικανική προεδρία.
Η Γουέιτζι Τζιάνγκ, η ανταποκρίτρια του δικτύου στον Λευκό Οίκο, που έχει γεννηθεί στην Κίνα αλλά μεγάλωσε στην Αμερική, απηύθυνε στον πρόεδρο το ερώτημα γιατί αναφέρεται με τόση έμφαση στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ και τον συγκρίνει με εκείνους άλλων κρατών, σαν να επρόκειτο για κάποιου είδους διεθνή διαγωνισμό.
«Ίσως αυτή να είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε να γίνει στην Κίνα. Μη ρωτάτε εμένα, να πάτε να ρωτήσετε την Κίνα!», της αντιγύρισε ο Τραμπ, εμφανώς οργισμένος.
«Και γιατί το λέτε αυτό σ’ εμένα;», απόρησε η Τζιάνγκ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Aμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας εξαιτίας της εμφάνισης και της καταγωγής της.
«Θα το έλεγα σε οποιονδήποτε μου έθετε μια τόσο μοχθηρή ερώτηση όπως αυτή», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Αρνήθηκε να απαντήσει όταν η Τζιανγκ του απηύθυνε νέα ερώτηση, κατέβηκε από το βάθρο κι έφυγε.
Στο μεταξύ, στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης αναρτήθηκε «το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ»: Έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι τον φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην πιο Times Square της Νέας Υόρκης και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.
Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.
Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.
Ο νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί αυτόν τον «συντηρητικό» υπολογισμό, το 60%, διότι σε αυτόν είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ.
Ο διάσημος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, «θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές».
«Οι ζωές που χάθηκαν ήδη χωρίς λόγο απαιτούν να ζητήσουμε πιο υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης. Ακριβώς όπως τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών χαράσσονται σε μνημεία για να μας υπενθυμίζουν το κόστος των πολέμων, η ποσοτικοποίηση των ζωών που χάσαμε εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του προέδρου θα υπηρετήσει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για την κοινή γνώμη», εξηγεί ο Τζαρέκι στο κείμενο στο μπλογκ του, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα The Washington Post.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)