
Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ανοιχτή εξέγερση ενάντια στους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αυτοί τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη (9/4).
Τα στελέχη επιχειρήσεων προειδοποιούν για πιθανή ύφεση που προκαλείται από τις πολιτικές του, καθώς ορισμένοι από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αντεπιτίθενται με τους δικούς τους φόρους εισαγωγών και το χρηματιστήριο τρέμει μετά από μέρες πτώσης.
Οι δασμοί του Τραμπ ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συμπεριλαμβανομένων 104% σε προϊόντα από την Κίνα, 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 24% στην Ιαπωνία και 25% στη Νότια Κορέα. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους, τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και τους CEO ότι οι φόροι είναι διαπραγματεύσιμοι, αλλά κατά τη δική τους παραδοχή αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Όταν διαφαίνεται μια ύφεση στον ορίζοντα, οι επενδυτές συνήθως συνωστίζονται γύρω από τα ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, βλέποντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως πηγή σταθερότητας. Όχι αυτή τη φορά, όμως: Οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώνονται, ωθώντας το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 4,39% - σε μια ένδειξη ότι ο κόσμος είναι όλο και πιο επιφυλακτικός με τις κινήσεις του Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ήταν δημοσίως προκλητικός καθώς το χρηματιστήριο ανέκαμψε ελαφρά και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε sell off (ρευστοποίηση) στις πρωινές συναλλαγές.
«ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!!!» δημοσίευσε στο Truth Social, το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. ”ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ! Όλα θα πάνε καλά. Οι ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερες και καλύτερες από ποτέ!»
Επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς, ο Τραμπ ασκεί εξαιρετική επιρροή στη ροή του εμπορίου, δημιουργώντας πολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολο να αποφευχθούν εάν τα σχέδιά του δεν υλοποιηθούν. Μετά την πρόωρη επιτυχία του στον έλεγχο των αμερικανικών ιδρυμάτων, από δικηγορικά γραφεία και πανεπιστήμια μέχρι ομοσπονδιακούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με παγκόσμιες αγορές που δεν θα υποκύψουν έτσι απλά στη θέλησή του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι «πιθανότατα» θα υπάρξει ύφεση. «Πιστεύω ότι η επίλυση αυτών των δασμολογικών και εμπορικών ζητημάτων θα ήταν καλό να γίνει», είπε σε συνέντευξή του στο «Mornings with Maria» του Fox Business Network.
Στο CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν είπε ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο στρατηγική από ό,τι ήταν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. «Η προσπάθεια να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει χάος όσον αφορά τη δυνατότητα να κάνουμε σχέδια», είπε, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έχει αποδυναμωθεί.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε ύφεση. «Ταυτόχρονα σοκ στο καταναλωτικό κλίμα, την εταιρική εμπιστοσύνη, το εμπόριο, τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και τις τιμές, τις νέες παραγγελίες και την αγορά εργασίας θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο», δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων RSM.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να συναφθούν συμφωνίες με χώρες σχετικά με τους δασμολογικούς συντελεστές και η κυβέρνηση δεν ήταν σαφής για το εάν οι βασικοί δασμοί 10% που επιβλήθηκαν στις περισσότερες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ.
Παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο, νέοι κίνδυνοι διαμορφώνονται. Η Κίνα επέβαλε επιπλέον δασμούς 84% σε προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Καναδάς έχει απαντήσει με ανταποδοτικούς 25% στα αυτοκίνητα και η ΕΕ ενέκρινε νέους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα μετά τους δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Τραμπ.
Ο Τραμπ ήδη ζητά περισσότερους δασμούς, εξετάζοντας τον χαλκό, την ξυλεία και τα τσιπ υπολογιστών. Και ένας εμπορικός παγκόσμιος πόλεμος με απρόβλεπτες συνέπειες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.