Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και ο Θεμιστοκλής: Μία βόμβα και 2.538 χρόνια μετά

Ποιό θετικό αποτέλεσμα είχε μέχρι σήμερα το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ, αντίστοιχα;
Eurokinissi

Υπάρχει μία φράση στη μέση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΣΚΑΪ, μετά την τρομοκρατική επίθεση τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου, η οποία θυμίζει κλισέ. Δεν είναι!

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.»

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβγαλε μία γραπτή δήλωση για το χτύπημα, ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάει επί τόπου στο κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», προκειμένου να στείλει το μήνυμά του.

Και οι δύο αντιλαμβάνονται (ευτυχώς) ότι η απειλή στρέφεται κατά της δημοκρατίας.

«Είναι επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

«Να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στη δημοκρατία μας», λέει ο αρχηγός της ΝΔ.

Η δική μου ερώτηση είναι απλή: εκείνοι θα κάνουν κάτι γι αυτό;

Ας δούμε τί κάνουν μέχρι σήμερα και ας αναρωτηθούμε για μία στιγμή, ποιό θετικό αποτέλεσμα είχε το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ, αντίστοιχα.

Διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο. Μακρά, δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη - όχι για τα κόμματα, αλλά για τη χώρα και το μέλλον της.

Τα κόμματα, κυρίως δε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, έχουν την ευθύνη να αποτρέψουν μία στείρα αντιπαράθεση, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε συνθήματα, καταφεύγοντας στην εύκολη λύση της πόλωσης.

Ακόμα και αν αυτή τους διασφαλίσει μερικές ψήφους παραπάνω (αναρωτιέμαι... πόσες θα είναι αυτές;) στο τέλος αυτή η ίδια πόλωση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη κάθε σοβαρή πολιτική απόφαση. Κάθε μεταρρύθμιση και κάθε μορφής πολιτική συναίνεση που είναι απαραίτητη στα μεγάλα εθνικά θέματα και στη διαχείριση της οικονομίας. Και τώρα - και μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Ο έλεγχος στην εξουσία δεν είναι δικαίωμά μας, ή δικαίωμα των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ. Είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων έναντι της κοινωνίας.

Όσοι αισθάνονται και δηλώνουν ότι πιστεύουν στη δημοκρατία, οφείλουν να υφίστανται την κριτική και να ανέχονται τον έλεχο στην εξουσία που ασκούν.

Ο Θεμιστοκλής τα είπε όλα, 2.538 χρόνια νωρίτερα, μέσα σε τέσσερις λέξεις: «Πάταξον μεν, άκουσον δε!»

Τα ξημερώματα ζήσαμε για μία ακόμη φορά το «πάταξον» (σκέτο - με κρότο από 5 κιλά εκρηκτικών στο Φάληρο).

Είναι καιρός να επανέλθουμε, τουλάχιστον, στο «άκουσον»...

Και είναι η τελευταία ευκαιρία των κομμάτων να δώσουν τέλος στο εμπάργκο, που κακώς εφαρμόζουν.

Eurokinissi

Δημοφιλή