Το δίλημμα των εκλογών του 2019 έβαλε από χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε σε μνημόνια, ρεμούλα και διαπλοκή;», είπε, επιχειρώντας να θέσει από νωρίς το δικό του δίλημμα προς τους ψηφοφόρους, με ορίζοντα τις κάλπες.
Υπογραμμίζεται πως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός «συνέδεσε» τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με σχέδιο επανόδου των μνημονίων, ενώ πολλές φορές υπενθύμισε .ότι η ΝΔ ασπάζεται το ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ (όπως παραδέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης).
«Βασική» στρατηγική οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019
Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών ο Αλ. Τσίπρας για πρώτη φορά είπε ότι «η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», που σημαίνει ότι υπάρχουν και «εναλλακτικές στρατηγικές». Εκτίμησε ότι αυτό «σήμερα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί», ενώ σημείωσε ότι θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την τετραετία. Ανέφερε όμως ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να πάει καλά η οικονομία. «Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε εκεί που απέτυχαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ»
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα. Αισιόδοξος ήταν και για τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.
Καλά λόγια για Πρ. Παυλόπουλο, ήπιος με τους δανειστές
Αξιοσημείωτα ήταν και τα καλά λόγια του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δηνμοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο («έχουμε ένα εξαιρετικό Πρόεδρο που τιμά την πατρίδα»), καθώς με τον τρόπο αυτό απάντησε στα σενάρια να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.
Ο Αλ. Τσίπρας ήταν και πάλι προσεκτικός και ήπιος στις διατυπώσεις του για τους δανειστές, δίνοντας έμφαση στο ότι τους προσεχείς μήνες θα διαπραγματευτεί μαζί τους για τις συντάξεις και το αφορολόγητο έχοντας σταθερότερα επιχειρήματα από κάθε άλλη φορά.
Η ΝΔ θα φέρει πίσω το ΔΝΤ και πολιτικές Πινοσέτ
Σημαντική ήταν και η υπεράσπιση των εξαγγελιών του με την φράση «δεν εξήγγειλα και τον… σοσιαλισμό, αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα». Αυτά τα απαραίτητα μέτρα κατά την κυβέρνηση είναι σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ.
«Στον πυρήνα του σχεδίου Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και το σχέδιο Πινοσέτ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι «το σχέδιο Μητσοτάκη δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς παρουσία ΔΝΤ στη χώρα και να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή όπου ο ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος, όπως ο Μητσοτάκης, επανέφερε το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».
Ο πρωθυπουργός θέτοντας τον ιδεολογικό διαχωρισμό με τον νεοφιλελευθερισμό επανέρχεται σε κάτι που είχε πει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν τον ανασχηματισμό: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του 80% του λαού που έχασε από τα μνημόνια και η ΝΔ το 20%, δηλαδή εκείνους που κερδοσκόπησαν την περίοδο των μνημονίων.
Οι «τζάμπα μαγκιές» για το Μακεδονικό
Το μέτωπο του Αλ. Τσίπρα προς την ΝΔ δεν ήταν μόνο η σύγκριση των δύο σχεδίων για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Αφορούσε και το μακεδονικό, όπου κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «υποκρισία» και τον χαρακτήρισε ως «τζάμπα μάγκα» επειδή στην Ελλάδα λέει ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο εξωτερικό (στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) διαβεβαιώνει ότι θα την εφαρμόσει.
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πει ανοιχτά ότι θα την ακυρώσει: «αν ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι επιζήμια, αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα όταν πηγαίνει στη Μέρκελ, ας βγει και ας πει το πολύ απλό, αυτό που λέει για τον Πινοσέτ, αυτά που λέει για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Να πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία». «Πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολο να κάνει κανείς, αλλά αν παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνος ιδίως όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Ο Π. Καμμένος δεν ρίχνει την κυβέρνηση»
Όσον αφορά το Μακοδονικό επισημαίνεται ότι δύο φορές ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
«Εκτιμώ την θέση και τη στάση του Π, Καμμένου αν και διαφωνώ, πιστεύω όμως πως κι ο ίδιος καταλαβαίνει πως η συμφωνία ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα, αλλά είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής που σέβομαι, να μην εμπεριέχεται το όνομα Μακεδονία σε οποιαδήποτε συμφωνία», είπε την πρώτη φορά, ενώ την δεύτερη έδωσε και πολιτικό περιεχόμενο στην εκτίμησή του: «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Μήνυμα σε Ζάεφ «να μην το παρατραβά»
Όσον αφορά τους χειρισμούς στο Μακεδονικό ο πρωθυπουργός δύο φορές είπε ότι δεν πιέστηκε από κανένα για την συμφωνία, έκανε αναφορά στον θετικό ρόλο του Νίκου Κοτζιά και επεσήμανε ότι με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του ονόματος των Σκοπίων, ο όρος “Μακεδονία” καθώς ήδη πάνω από 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως «Μακεδονία». «Ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι στην άμμο» είπε, και σημείωσε ότι μόνον στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο «ΠΓΔΜ» ή «Σκόπια»». Ακόμη απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το Μακεδονικό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα μίας άλλης χώρας και ότι στα Σκόπια σωστά κάνουν δημοψήφισμα γιατί αλλάζουν το συνταγματικό όνομα της χώρας τους σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως και το Σύνταγμά τους.
Σημειώνεται πάντως το μήνυμα Τσίπρα σε Ζάεφ ότι συχνά υπερβαίνει τα εσκαμμένα στις προεκλογικές του ομιλίες. Ο πρωθυπουργός (που σήμερα βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ) είπε ότι «παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια. Παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει».
Και για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, αφού ανέφερε πολλές φορές ότι είναι δικαίωμα των πολιτών και εξέφρασε τον σεβασμό του στις ευαισθησίες τους, επεσήμανε την «ποιοτική διαφορά» που υπάρχει πλέον σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη: εκτός από την έλλειψη μαζικότητας, είπε, «το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».