Σχετικά πρόσφατα ακούσαμε από επίσημους Αμερικανούς αξιωματούχους πως όντως υπάρχουν ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα), και πολύ πιθανόν να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ίσως οι θεάσεις των ΑΤΙΑ να είναι ανώτερη, κατασκοπευτική τεχνολογία των Ρώσων ή των Κινέζων, χωρίς όμως για πρώτη φορά στην ιστορία, να αποκλείουν την πιθανότητα αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα να προέρχονται από εξωγήινούς πολιτισμούς, οι οποίοι πιθανόν είναι τεχνολογικά ανώτεροι από 50 έως 1000 έτη.
Στο παρόν άρθρο θα θεωρήσουμε πως οι θεάσεις των ΑΤΙΑ προέρχονται από εξωγήινους πολιτισμούς, έστω κι αν αυτό για κάποιους θεωρείται εξωπραγματικό.
Από την ιστορία μας είναι κατανοητό πως η επιστήμη και η τεχνολογία ακολουθεί τα πολιτιστικά πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Ένα παράδειγμα από τον χώρο της ιατρικής είναι το εξής: Όταν οι ιατροί του Μεσαίωνα έκαναν ανατομίες, σε σωρούς ανθρώπων, έβλεπαν την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος όπως πραγματικά ήταν, αλλά επειδή εκείνη την εποχή ο Γαληνός θεωρούνταν αυθεντία, δέχονταν ως σωστά τα κείμενα του Γαληνού, για την ανθρώπινη ανατομία, κι όχι αυτά που μόλις είχαν αντικρίσει. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο περιθωριοποιεί και ο δικός μας πολιτισμός, μαρτυρίες ανθρώπων σε σχέση με τα ΑΤΙΑ.
Πώς είναι όμως δυνατόν να δεχτεί η ανθρωπότητα την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, όταν υπάρχουν έθνη που δεν μπορούν να αποδεχτούν την ύπαρξη άλλων εθνών; Αυτό εξηγεί το λόγο γιατί η αστροβιολογία είναι μία επιστήμη η οποία άρχισε να υφίσταται μόλις την δεκαετία του 90΄.
Όπως η επιστήμη και η τεχνολογία ακολουθεί τα πολιτιστικά πρότυπα της κάθε εποχής, έτσι η φιλοσοφία, η φιλοσοφία των θετικών επιστημών και η συνείδηση σε σχέση με το σύμπαν, αναπτύσσονται με βραδύ ρυθμό, όταν ωριμάζουν οι συνθήκες που επιτρέπουν την κατανόηση και την άνθηση τους. Αλλιώς δεν θα λέγαμε πως σχεδόν πάντα τα πρωτοποριακά κείμενα μένουν στο ντουλάπι, μέχρι να βρουν την απήχηση που θα τους ταιριάξει στην κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο που ο Πλάτων αποδεχόταν την δουλεία. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως οι φιλόσοφοι των θετικών επιστημών, παλαιότερων εποχών, θεωρούσαν τα ζώα ως συστήματα μοχλών.
Σήμερα γνωρίζουμε πως τα περισσότερα ζώα έχουν αυτοσυνείδηση, μπορούν να παράγουν τέχνη, ξέρουν να χρησιμοποιούν εργαλεία και τα φυτά δεν είναι και τόσο “φυτά” όσο νομίζαμε.
Τα ζώα θα ήταν σαν εμάς. Έχουν όμως κατά πολύ μικρότερο εγκέφαλο, με μικρότερη συνδεσμολογία, σε σχέση με το θαύμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος δημιούργησε έναν πολιτισμό όπου με τα ραδιοκύματα του αφήνει το στίγμα του στο σύμπαν και προοδεύει πάντα προς το καλύτερο, έστω κι αν στον πολιτισμό του υπάρχουν πισωγυρίσματα, τα οποία όμως θα ξεπεραστούν σε πείσμα των καταστροφολόγων.
Ο καθένας κατανοεί πως όσο πιο ανεπτυγμένος είναι ένας πολιτισμός, σε άλλο τόσο πιο ειρηνικό και ευαισθητοποιημένο μετουσιώνεται. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι με όλους μας τους πολέμους κι όλη την εγκληματικότητα μας είμαστε το πιο ειρηνικό θηλαστικό του πλανήτη, κι όσο περνάει ο χρόνος όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι γινόμαστε με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των ζώων και τα θέματα που άπτονται της φύσεως, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της βιοποικιλότητας γενικά.
Τι θέλω να πω λοιπόν με όλα αυτά, σε σχέση με την επαφή εξωγήινων πολιτισμών με την ανθρωπότητα; Όλοι κατανοούν πως από την τεχνολογία και την επιστήμη τους θα υπερέχουν κατά πολύ από τον δικό μας ανθρωποκεντρικό πολιτισμό.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θα είναι φιλικοί και ειρηνικοί σε μία συνάντηση με την ανθρωπότητα κι όλους τους οργανισμούς που απαρτίζουν την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας. Επίσης δεν θα είναι άρπαγες των φυσικών πόρων της Γης, όπως ισχυρίζονται πολλοί πρωτοποριακοί επιστήμονες. Κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να μας προστατεύσουν από απειλές που θα είναι σε θέση να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ένα τρόπο ζωής, ξένο προς τους δυτικούς. Ιδιαίτερα θα ήθελα να εστιάσω στους μοναχούς μίας συγκεκριμένης θρησκείας. Αυτή η αρχαία, ευγενέστατη, ινδική θρησκεία – φιλοσοφία, ο Τζαϊνισμός, που έστω κι αν την ασπάζεται μόλις το 0,5% του ινδικού πληθυσμού, αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Ινδών. Αποτέλεσε επίσης πηγή εμπνεύσεως για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Γκάντι κατά των Βρετανών.
Οι μοναχοί αυτής της θρησκείας τρώνε μόνο ξερά χόρτα, για να μην χρειαστεί να θανατώσουν τίποτα το ζωντανό: ζώο ή φυτό. Φτάνουν στο σημείο να φοράνε ένα πανί μπροστά από το στόμα τους, ώστε να μην καταπιούν έστω και ένα έντομο όταν πίνουν νερό. Με μία σκούπα σκουπίζουν το μέρος όπου κάθονται για να μην σκοτώσουν κάποιον μικροοργανισμό. Γυρίζουν όλη την Ινδία πεζοί, δεν έχουν ιδιοκτησία και προάγουν τον “ανθρωπισμό” με όλη την σημασία της λέξεως.
Μέσα από την ζωή αυτών των μοναχών, που ζουν σε ένα κατά πολύ ανώτερο συνειδησιακά επίπεδο, από τον καθημερινό πολίτη, όλων των κοινωνιών που απαρτίζουν τον πλανήτη, αντιλαμβανόμαστε πως όσο πιο ισχυρά φιλοσοφικά συστήματα έχει ένας πολιτισμός, τόσο πιο φιλειρηνικός είναι.
Όταν έρθουν σε επαφή εξωγήινοι πολιτισμοί με την ανθρωπότητα, κάτι που σημαίνει πως και φιλοσοφικά, εκτός από τεχνολογικά και επιστημονικά, θα είναι ανώτεροι από εμάς, θα μας σεβαστούν απόλυτα ως μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη, όπου είμαστε κιόλας και δυστυχώς το ξεχνάμε με κακές συνέπειες πάλι για όλο τον πλανήτη μας. Έστω κι αν σίγουρα θα καταφέρουμε τελικά να σώσουμε το σπίτι μας, και χωρίς την επέμβαση των εξωγήινων.