Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ

Έντονες αντιδράσεις από Πεκίνο και Κρεμλίνο.
via Associated Press

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέταξε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων» την Τρίτη, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην Καλιφόρνια σε δωρητές του κόμματος των Δημοκρατικών, παρουσία δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με το κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «ο λόγος για τον οποίο [ο κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε [ότι το αερόστατο] βρισκόταν εκεί».

«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όταν καταρρίφθηκε [το αερόστατο], βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε πως βρισκόταν εκεί».

«Κι εξάλλου, σας το υπόσχομαι, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα (...) Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες», ανέφερε ο 80χρονος Δημοκρατικός, που διεξάγει εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Αναφερόμενος πάντα στον Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης «είμαστε σε μια κατάσταση όπου θέλει να αποκατασταθεί εκ νέου μια σχέση».

Μια ημέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του από το Πεκίνο, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε «καλή δουλειά», αλλά εκτίμησε πως «θα χρειαστεί χρόνος» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Την προηγουμένη, δήλωνε πως η σχέση μπήκε στον «σωστό δρόμο».

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατράπηκε σε ανοικτή διπλωματική κρίση εξαιτίας του επεισοδίου με το αερόστατο τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπάιντεν κάνει εκκωφαντικές δηλώσεις σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όπου συνήθως οι προσκεκλημένοι είναι λιγοστοί και οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές δεν επιτρέπονται — αν και δημοσιογράφοι που είναι παρόντες μπορούν να ακούσουν τις εναρκτήριες δηλώσεις του προέδρου και να τις αναμεταδώσουν.

Σε μια αντίστοιχη εκδήλωση, τον Οκτώβριο του 2022, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε άλλωστε στον ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει πυρηνική «αποκάλυψη».

Πεκίνο: Σοβαρή παραβίαση πολιτικής αξιοπρέπειας

Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η Κίνα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε το σχόλιο αυτό κατά την διάρκεια δεξίωσης στην Καλιφόρνια, μία ημέρα αφού ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Σι, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κρεμλίνο: Απρόβλεπτη και χωρίς συνοχή η αμερικανική εξωτερική πολιτική

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» δείχνει ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν έχει συνοχή και είναι απρόβλεπτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Μπάιντεν και των προσπαθειών του υπουργού του επί των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αποκλιμακώσει την ένταση με το Πεκίνο σε συνάντησή του με τον Σι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είναι πολύ αντιφατικές ενδείξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποτυπώνουν έναν έντονο στοιχείο έλλειψης προβλεψιμότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σχόλιο του Μπάιντεν είναι μια «ακατανόητη» συνέχεια αυτού που χαρακτήρισε «διάφορες συμφιλιωτικές δηλώσεις» κατά την επίσκεψη του Μπλίνκεν.

«Ωστόσο, αυτό είναι δικό τους θέμα», είπε ο Πεσκόφ. «Έχουμε τις δικές μας κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολύ καλές μας σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Το Πεκίνο ανταπάντησε σήμερα στην Ουάσινγκτον δηλώνοντας ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν παράλογα και αποτελούν πρόκληση.

Παράλληλα το Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει «βάση» για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, λέγοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόζεται σωστά.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν πως «δυστυχώς, δεν καταφέρνουν να ασκήσουν την απαραίτητη επιρροή στις χώρες της συλλογικής Δύσης προκειμένου να τηρηθεί αυτό το ρωσικό τμήμα της συμφωνίας».

Ο Πεσκόφ αναφερόταν σε λίστα ρωσικών αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ‘εμποδίων’, όπως τα χαρακτηρίζει η Μόσχα, στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή