Ο «τζόγος» των ΗΠΑ με την Κίνα για το Ουκρανικό αυξάνει την ένταση μεταξύ των υπερδυνάμεων

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ανοικτά το Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Μόσχα. Η ουσία είναι πώς θα απαντήσει το Πεκίνο.
via Associated Press

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προέβη σε ένα προσεκτικά ενορχηστρωμένο «τζογάρισμα» αυτή την εβδομάδα, εκδίδοντας μια σειρά από δημόσιες και ιδιωτικές απειλές προς την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η στρατηγική ολοκληρώθηκε από μια τεταμένη, επτάωρη συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι.

Εχοντας εξαπολύσει ηχηρές διπλωματικές ομοβροντίες κατά του Πεκίνου, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζητούν ακόμη τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν, για να διασφαλίσουν ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις και δεν θα προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα, την ώρα που αυξάνονται οι απώλειές της στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Ρώμης ανακοινώθηκε την Πέμπτη - ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μιλήσει με τον Μπάιντεν την Παρασκευή για τη «διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών καθώς και του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση.

Το Πεκίνο εμφανίστηκε μαχητικό στις συνομιλίες της Ρώμης, λένε οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση. Μια πηγή περιέγραψε την απόκριση των Κινέζων αξιωματούχων ως «σκληρή» και «προσβλητική». Μια άλλη πηγή αρκέστηκε να πει ότι οι συνομιλίες δεν πήγαν καλά.

Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, διεμήνυσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα διστάσει να επιβάλει «κόστος» στην Κίνα, εάν συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Περαιτέρω τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή επιρροή της για να ασκήσει πίεση στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η χώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ουδέτερο κράτος. Η κινεζική κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες στήριξης της ρωσικής επιθετικότητας, ξεκαθάρισε.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει τώρα μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πού βρίσκεται η «κόκκινη γραμμή» σχετικά με την Ουκρανία, την οποία αν περάσει η Κίνα θα πυροδοτήσει μια απάντηση των ΗΠΑ. Οπως και το ποια ακριβώς θα έπρεπε να είναι αυτή η απάντηση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει να δει τι θα κάνει η Κίνα προτού αποφασίσει για ανάληψη δράση. «Θα παρακολουθούμε στενά», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα εξετάσουν ποια στρατιωτική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη παρέχεται στη Ρωσία από την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν τη Δευτέρα σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ και σε αρκετές ασιατικές χώρες ότι η Κίνα είχε δείξει προθυμία να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, μια κατηγορία που το Πεκίνο απορρίπτει.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είχε προειδοποιήσει πριν από τις συνομιλίες ότι η Κίνα θα αντιμετώπιζε συνέπειες εάν βοηθούσε τη Μόσχα να αποφύγει τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης.

Η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια» με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, μπορεί να δυσκολευτεί να αλλάξει πορεία και να υποχωρήσει μετά τη δημοσιοποίηση μιας απειλής.

Πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν και διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη λένε ότι οι δυτικές χώρες απεύθυναν ιδιωτικές προειδοποιήσεις στο Πεκίνο σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για εβδομάδες, πριν από τη συνάντηση της Ρώμης.

Η Ρωσία αρνείται ότι ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια και η Κίνα έκανε λόγο αυτή την εβδομάδα για «ψευδείς πληροφορίες».

Οι συζητήσεις για κυρώσεις δεν προχωράνε

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των στρατιωτικών συμμάχων τους για τυχόν συντονισμένες κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Πεκίνο δεν έχουν προχωρήσει.

Μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα λόγω της Ουκρανίας θα είχε δυνητικά τρομερές συνέπειες, όχι μόνο για την Κίνα, αλλά για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες, λένε οι αναλυτές.

Η Κίνα εμπορεύεται πολύ περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ παρά με τη Ρωσία, και η κινεζική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς αγορές και κεφάλαια. Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ Σάλιβαν και Γιανγκ δεν επικεντρώθηκαν στο εμπόριο.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα στο Λευκό Οίκο θεωρώντας την Κίνα ως τη βασική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής της εποχής - μια πρόκληση που απαιτούσε μια πιο σκληρή υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών έναντι των αυταρχικών ανταγωνιστών.

Αλλά ο Μπάιντεν ήλπιζε ότι η ειλικρινής προσωπική του σχέση με τον ηγέτη της Κίνας θα μπορούσε να εκτονώσει την πιθανότητα ενός Ψυχρού Πολέμου ή μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της σημερινής υπερδύναμης του κόσμου και της ανερχόμενης υπερδύναμης.

«Η Κίνα είτε πρόκειται να σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας και θα ενισχύσει την αίσθηση ότι έχει ενταχθεί σε έναν ″άξονα απολυταρχίας″, είτε πρόκειται να ανοίξει ένα σημαντικό χώρο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου για να δείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διατήρηση ακόμη και μιας στοιχειώδους σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο», εκτιμά ο Σκοτε Κένεντι, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Δημοφιλή