To όνειρο του Πούτιν: Ο βαρύς χειμώνας θα δώσει στη Ρωσία μια ακόμη νίκη όπως απέναντι στον Ναπολέοντα

Ο Πούτιν ως άλλος τσάρος Αλέξανδρος, θεωρεί οτι η ενεργειακή κρίση και ο κρύος χειμώνας θα οδηγησει σε εκεχειρία με τους δικούς τους όρους.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Οι κρύοι χειμώνες ήταν πάντα το μεγάλο όπλο της Ρωσίας στη μάχη με τον Ναπολέοντα και στον πόλεμο με τον Χίτλερ.

Σ΄έναν ακόμη βαρύ χειμώνα φαίνεται ότι ποντάρει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ως άλλος ...Tσάρος Αλέξανδρος, για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δικούς τους όρους.

Η ενεργειακή ασφυξία που προκαλεί στην Ευρώπη με τις αυξημένες τιμές και την πιθανότητα έλλειψης φυσικού αέριου, είναι το όπλο του Ρώσου προέδρου για να αναγκάσει την Ευρώπη να ζητήσει εκεχειρία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο ρωσικές πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, αυτός είναι στα μάτια του Πούτιν, ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη, δεδομένου ότι το Κίεβο εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα εάν δεν πάρει πίσω ολόκληρη την Ουκρανία.

«Έχουμε χρόνο και μπορούμε να περιμένουμε», εκτιμά πηγή του Κρεμλίνου η οποία ποντάρει στον ψυχρό χειμώνα.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσαμε να δούμε διαδηλώσεις, αναταραχές. Μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να ξανά σκεφτούν τη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία και να στραφούν πλέον ότι είναι ώρα για μια συμφωνία».

Η Μόσχα ποντάρει στον διχασμό της Ευρώπης

Μια δεύτερη πηγή υποστηρίζει ότι η Μόσχα θεωρεί ότι η Ευρώπη θα διχαστεί, μια πορεία που θα επιταχύνει η ύφεση στην οικονομία και η ακριβή ενέργεια.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη αν ο πόλεμος συνεχιστεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση οι Ουκρανοί θα αναγκαστούν να ζητήσουν ειρήνη» εκτιμά Ρώσος αξιωματούχος αν και η Ρωσία επισήμως αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σημερινό της tweet προς τους Ουκρανούς με αφορμή την εθνική τους εορτή, τόνισε πως «η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί».

Ιδιαίτερα συμβολική είναι και η οικονομική βοήθεια μαμούθ 3 δισ δολαρίων των ΗΠΑ προς το Κίεβο, τη μεγαλύτερη που έχει εγκρίνει ο Τζό Μπάιντεν μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των Ουκρανών, καθώς το Κίεβο πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα.

«Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Μικαίλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες».

Ο φόβος των Αμερικανών

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο φόβος να χαθεί το ενδιαφέρον για το ουκρανικό μέτωπο και ΗΠΑ και Ευρώπη να επικεντρωθούν στην επίλυση των δικών τους προβλημάτων που θα προκύψουν σε λίγους μήνες είναι η σκέψη που βρίσκεται στο μυαλό Αμερικανών αξιωματικών.

«Το Κρεμλίνο υπολογίζει στην πιθανότητα να χάσουμε το ενδιαφέρον μας στην Ουκρανία λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, στην σύσταση νέας κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα μεγάλα ενεργειακά προβλήματα της Γερμανίας και της Ευρώπης», υπογραμμίζει ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

«Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης και βούλησης. Το ερώτημα και η μεγάλη πρόκληση είναι κατά πόσο η Δύση έχει ισχυρότερη θέληση από το Κρεμλίνο για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο;» υποστηρίζει ο Αμερικανός στρατηγός.

Οι όροι που έχει θέσει το Κρεμλίνο για να δεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία είναι να κλειδώσει τα εδάφη σε ολόκληρο το Ντομπάς και το Κίεβο να δεσμευτεί για στρατιωτική ουδετερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ωστόσο χθες ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση που θα παραχωρεί εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ωστόσο ο Ποντολιάκ, εξακολουθεί να επικρίνει τη Δύση ότι προμήθευε το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.

Πόσο πιθανή είναι η διχοτόμηση της Ουκρανίας

Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν εδώ και καιρό εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο φθοράς, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να κάνει μια αποφασιστική κίνηση.

Ο Τόνι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία, εκτιμά ότι η Δύση «κάποια στιγμή» ίσως χρειαστεί να «σπρώξει τους Ουκρανούς σε κάποιους άβολους συμβιβασμούς» εκτός και αν το Κίεβο καταφέρει να υπερισχύσει στις μάχες.

«Αν η Ρωσία βρεθεί όμως αντιμέτωπη με το δίλημμα να χάσει τον πόλεμο και ο Πούτιν την προεδρία του από το να χρησιμοποιήσει κάποιο είδος πυρηνικής επίδειξης, δεν θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πήγαιναν για την πυρηνική επίδειξη», είπε ο Μπρέντον.

Ο Σαμίρ Πούρι, συγγραφέας του «Ο Δρόμος της Ρωσίας προς τον Πόλεμο με την Ουκρανία» εκτιμά ωστόσο ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να ζήσει με de facto διχοτόμηση, με έως και το ένα τέταρτο της επικράτειάς του υπό ρωσικό έλεγχο, εκτός και αν μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.

Δημοφιλή