Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε «πάγωμα» της αύξησης της τιμής των καυσίμων μετά τις ολονύχτιες διαδηλώσεις

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε «πάγωμα» της αύξησης της τιμής των καυσίμων μετά τις ολονύχτιες διαδηλώσεις
Muhammad Hamed / Reuters

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β′ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να παγώσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος έπειτα από ολονύχτιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν από χθες βράδυ μέχρι σήμερα την αυγή στο Αμάν και σε άλλες πόλεις του βασιλείου, απαιτώντας την «πτώση της κυβέρνησης», αποκλείοντας δρόμους και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Τις διαδηλώσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 5,5% την τιμή του μαζούτ και κατά 19% εκείνην του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από ένα νέο σχέδιο για τον φόρο εισοδήματος. Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο βασιλιάς διέταξε να παγώσουν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Είπε ότι έλαβε την απόφασή του «λόγω των οικονομικών καταστάσεων τον μήνα του ραμαζανιού», του μήνα της μουσουλμανικής νηστείας στη διάρκεια του οποίου τα νοικοκυριά έχουν σημαντικές δαπάνες.

Παρά την ανακοίνωση του παγώματος των τιμών, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Αμάν. Άλλη μια διαδήλωση είχε προβλεφθεί να διεξαχθεί το βράδυ και προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί.

Στερημένη από φυσικούς πόρους και χρεωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του ΑΕΠ, η Ιορδανία δεσμεύθηκε τα τελευταία χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέσει σε εφαρμογή διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων βαραίνει σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Περισσότεροι από 650.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το Αμάν εκτιμά τον αριθμό τους σε ένα εκατομμύριο και πλέον.

Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση, που δηλώνει πως επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας, αύξησε την τιμή του ψωμιού από 67% έως 100%, μετά την κατάργηση της επιχορήγησης αυτού του βασικού αγαθού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης τον Ιανουάριο να επιβάλει φόρο σε διάφορα προϊόντα όπως τα τσιγάρα και τα ανθρακούχα ποτά. Παράλληλα, υποσχέθηκε να χορηγήσει «οικονομική βοήθεια» στα πιο αδύνατα στρώματα που θα πληγούν από τις αυξήσεις αυτές και την κατάργηση των επιχορηγήσεων.

Πέρυσι, η αύξηση των τιμών είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή