Ο βελονισμός ανακουφίζει από τον πόνο της ισχιαλγίας σύμφωνα με μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε έξι νοσοκομεία στην Κίνα, όπου όλες οι διαγνώσεις των συμμετεχόντων επιβεβαιώθηκαν από ειδικούς της σπονδυλικής στήλης.
Asia-Pacific Images Studio via Getty Images

Ο βελονισμός ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την καθημερινή λειτουργία σε άτομα με ισχιαλγία, σύμφωνα με κλινική δοκιμή.

Για τη νέα δοκιμή, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (14/10) στο περιοδικό JAMA Internal Medicine , οι ερευνητές εξέτασαν 220 άτομα με ισχιαλγία, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο κάτω μισό του σώματος.

Αυτές οι αισθήσεις προκαλούνται από πίεση ή βλάβη στο ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος.

Για τα άτομα με ισχιαλγία, οι γιατροί συστήνουν συχνά παυσίπονα, όπως φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή όπως ακεταμινοφαίνη ή συνταγογραφούν φάρμακα όπως οπιοειδή. Σε μερικούς ασθενείς οι γιατροί προτείνουν να κάνουν επισκληρίδιες ενέσεις.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση μέσω φυσικοθεραπείας ή πρακτικών αυτοεξυπηρέτησης, όπως οι τακτικές διατάσεις. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης που πιέζουν το νεύρο.

Παρά αυτές τις επιλογές, «οι τρέχουσες θεραπείες για την ισχιαλγία δεν είναι ικανοποιητικές», έγραψαν ο δρ Jerard Kneifati-Hayek από το Πανεπιστήμιο Columbia και ο Dr. Mitchell Katz του NYC Health + Hospitals σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι λιγότερο επιθετικές επιλογές θεραπείας δεν λειτουργούν για όλους και επειδή οι πιο επιθετικές επιλογές ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών. Και ακόμη και τότε, προσεγγίσεις όπως η χειρουργική επέμβαση δεν ανακουφίζουν τον πόνο κάθε ασθενή.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή θεραπείας για την ισχιαλγία. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες υπαινίχθηκαν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά οι περιορισμοί στα σχέδιά τους εμπόδισαν τους επιστήμονες να βγάλουν σταθερά συμπεράσματα.

Η μελέτη διεξήχθη σε έξι νοσοκομεία στην Κίνα, όπου όλες οι διαγνώσεις των συμμετεχόντων επιβεβαιώθηκαν από ειδικούς της σπονδυλικής στήλης. Άτομα με άλλες παθήσεις, όπως διαφορετικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ή νευρολογικές παθήσεις, δεν επιτρεπόταν να εγγραφούν.

Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν μέτριο έως σοβαρό πόνο ισχιαλγίας, να μην λαμβάνουν φάρμακα με θεραπευτική επίδραση στην πάθηση, ούτε να έχουν κάνει βελονισμό για ισχιαλγία τον περασμένο χρόνο.

Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ίσες ομάδες. Η πρώτη έλαβε 10 συνεδρίες θεραπείας βελονισμού για την ισχιαλγία κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μια «ψευδή» θεραπεία.

Στην δεύτερη ομάδα, οι περισσότερες από τις βελόνες τοποθετήθηκαν στο δέρμα, αλλά δεν εισήχθησαν στην πραγματικότητα, με εξαίρεση μία βελόνα ανά συνεδρία, για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ψευδαίσθησης.

Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων έγιναν εμφανείς τη δεύτερη εβδομάδα. Και οι δύο ομάδες είδαν μειώσεις στα επίπεδα πόνου και βελτιώσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, αλλά η ομάδα του πραγματικού βελονισμού τα πήγαινε καλύτερα. «Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων βελονισμού και ψευδούς βελονισμού παρέμειναν στατιστικά σημαντικές την εβδομάδα 52», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η ψευδής ομάδα μπορεί επίσης να ανακουφίστηκε από τον πόνο για διάφορους λόγους, είπε η Kneifati-Hayek σε ένα email στο Live Science. Για παράδειγμα, λόγω του φαινομένου εικονικού φαρμάκου ή επειδή τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν φυσικά με την πάροδο του χρόνου, κάτι που συμβαίνει συχνά , είπε.

Ωστόσο, τα ευρήματα εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες με βελονισμό παρείχαν κάποιο όφελος «πάνω και πέρα» από αυτό που φάνηκε στην ομάδα ελέγχου, πρόσθεσε.

Αυτό το επίμονο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι ο βελονισμός πρέπει να θεωρείται ως θεραπευτική επιλογή για άτομα με χρόνια ισχιαλγία, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Τούτου λεχθέντος, η δοκιμή είχε ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν συνέκρινε άμεσα τον βελονισμό με άλλες κοινές θεραπείες ισχιαλγίας, όπως παυσίπονα ή χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι άμεσες συγκρίσεις θα βοηθούσαν τους ασθενείς να αποφασίσουν ποιες θεραπείες μπορεί να είναι οι πιο ωφέλιμες για αυτούς.

Πηγή: Live Science