Όχι, ο Νόαμ Τσόμσκι δεν πέθανε - Τα απίστευτα fake news για τον "θάνατο" του αμερικανού διανοούμενου

Για ώρες τον παρουσιάζαν νεκρός και έγραφαν επικήδειους. Απίστευτη ειρωνία για τον διανοητή που μεταξύ άλλων επέκρινε τον ρόλο των ΜΜΕ ως όργανα κοινωνικού ελέγχου και επιβολής.
Νόαμ Τσόσμκι σε συνέντευξη Τύπου κατά του εμπάργκο στην Λωρίδα της Γάζας πριν από περίπου 12 χρόνια
Νόαμ Τσόσμκι σε συνέντευξη Τύπου κατά του εμπάργκο στην Λωρίδα της Γάζας πριν από περίπου 12 χρόνια
via Associated Press

Όχι ο Νόαμ Τσόμσκι δεν είναι πέθανε. Ο καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) και ένας από τους πλέον επιδραστικούς διανοητές εδώ και δεκαετίες, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας αλλά σε αντίθεση με τα fake news που πλημμύρισαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μερίδα ΜΜΕ, είναι ζωντανός.

Για την ακρίβεια μάλιστα, χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Σαν Πάουλου της Βραζιλίας όπου νοσηλευόταν. Το Beneficência Portuguesa de São Paulo μάλιστα, μετά την πλημμυρίδα των fake news αναγκάστηκε να εκδόσει σχετική ανακοίνωση αναφέροντας πως «ο ασθενής Αβράν Νόαμ Τσόμσκι έλαβε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε αφού κυκλοφόρησαν ανυπόστατες και ανεπιβεβαίωτες φήμες πως ο 95χρονος είναι νεκρός.

«Είναι ψέμα, πηγαίνει καλά», διαβεβαίωσε με τη σειρά της η σύζυγός του 95χρονου, Βαλέρια Τσόμσκι επκοινωνώντας μέσω email με το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, ο Τσόμσκι νοσηλεύτηκε για μερικές ημέρες αφού υπέστη εγκεφαλικό το οποίο του προκάλεσε παράλυση στην δεξιά πλευρά του σώματος.

Το Τσόμσκι ζει στην Βραζιλία από το 2015 καθώς η σύζυγος κατάγεται από το Σαν Πάουλο.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, από τους θεμελιωτές της σύγχρονης γλωσσολογίας, επιχειρηματολόγησε στο έργο του «Συντακτικές Δομές» (1957, κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση Φώτη Καβουκόπουλου από τις εκδόσεις Νεφέλη το 1991) ότι η γλώσσα είναι έμφυτη λειτουργία και ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι εγγεγραμμένη εγγενής, «καθολική γραμματική».

Είναι ωστόσο πολύ γνωστότερος εκτός του επιστημολογικού του πεδίου, καθώς τον 20ό και τον 21ο αιώνα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τους επιδραστικότερους και σημαντικότερους στρατευμένους διανοούμενους, επικρίνοντας πολύ έντονα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ (Gaza in Crisis, On Palestine), όπως και τον ρόλο των ΜΜΕ (Τα ΜΜΕ ως όργανα κοινωνικού ελέγχου και επιβολής).

Εναντιώθηκε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι είχε επίσης ανοικτό διάλογο με μορφές της λατινοαμερικάνικης αριστεράς όπως ο Φιδέλ Κάστρο, ο Ούγο Τσάβες κι ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Για χρόνια, ο Τσόμσκι ήταν μέλος του προσωπικού του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Παραμένει το τρέχον διάστημα επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή