Ξανά "όχι" από τη Βουλή της Χιλής το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για μερική αποποινικοποίηση. Έως 70.000 παράνομες αμβλώσεις το χρόνο στη χώρα.
Από την μεγαλειώδη συγκέντρωση υπέρ των αμβλώσεων στο Σαντιάγο ης Χιλής στις 28 Σεπτεμβρίου.
Από την μεγαλειώδη συγκέντρωση υπέρ των αμβλώσεων στο Σαντιάγο ης Χιλής στις 28 Σεπτεμβρίου.
via Associated Press

Με 65 ψήφους κατά και 62 υπέρ, το Κοινοβούλιο της Χιλής καταψήφισε το νομοσχέδιο για μερική αποποινικοποίηση των αμβλώσεων- έως την 14η εβδομάδα της κύησης- που σημαίνει πως το ζήτημα δεν μπορεί να επανεξεταστεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

«Θα υποβάλλουμε ξανά και ξανά (σχέδια νόμου)· θα χάσουμε όσες φορές χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε ελεύθερη, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση για όλες τις γυναίκες», ήταν η αντίδραση της βουλευτή της αριστεράς Μάιτε Ορσίνι.

Η δε νίκη των συντηρητικών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν πέντε βουλευτές του κεντροαριστερού κόμματος δεν συντάσσονται με τους αρνητές του νομοσχεδίου του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη την οργάνωση Humanas υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στη χώρα πραγματοποιούνται 60.000 με 70.000 παράνομες αμβλώσεις.

Οι κοινοβουλευτικοί άρχισαν να συζητούν τον Ιανουάριο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που είχε κατατεθεί το 2018 από την αριστερή αντιπολίτευση για να καταργηθεί η επιβολή ποινής φυλάκισης –τριών ως πέντε ετών – στις γυναίκες που επιλέγουν να προχωρήσουν σε θεραπευτική αποβολή.

Την 28η Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Βουλής της Χιλής ενέκριναν «καταρχήν» το νομοσχέδιο, επιτρέποντας να συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου. Έκτοτε, το κείμενο επεστράφη στην αρμόδια επιτροπή, όπου προσαρμόστηκε στον υπάρχοντα νόμο για την ταυτότητα φύλου για να συμπεριληφθούν διαφυλικά πρόσωπα που διατηρούν γυναικεία γεννητικά όργανα αλλά έχουν αλλάξει ταυτότητα.

Αφού επέστρεψε στην ολομέλεια, το νομοσχέδιο συζητήθηκε για δύο ημέρες πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Ως το 2017, η Χιλή ήταν μια από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου η άμβλωση δεν επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση, δυνάμει νόμου που είχε εγκριθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Υπό την πίεση φεμινιστικών κινημάτων, εντέλει ψηφίστηκε κείμενο που επιτρέπει τη ιατρική αποβολή σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού, ή σε περίπτωση βιασμού.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις η άμβλωση τιμωρείται με πενταετή ποινή φυλάκισης τόσο για την έγκυο όσο και για τον γιατρό.

Στη Λατινική Αμερική, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο στην Ουρουγουάη, στην Κούβα, στην Αργεντινή, στην πόλη του Μεξικού και σε τρεις μεξικανικές πολιτείες.

Είναι πλήρως απαγορευμένη στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Αϊτή.

Στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η άμβλωση δεν είναι νόμιμη παρά μόνο εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της γυναίκας ή του παιδιού, αν η εγκυμοσύνη οφειλόταν σε βιασμό, ή εάν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Πηγή: AFP, Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή