Μετά από μια μακρά παύση εξαιτίας της πανδημίας, που φάνηκε αιώνας, οι κορυφαίες διοργανώνεις έχουν ήδη επιστρέψει ζωντανά το φετινό καλοκαίρι. Από το Eject μέχρι το Rockwave festival, τα φεστιβάλ ανοίγουν τις πόρτες τους για τους λάτρεις της μουσικής.
Και καθώς νοσταλγήσαμε τη συναυλιακή ατμόσφαιρα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη αδράξει τις ευκαιρίες για καλή live μουσική γεμίζοντας -έως και ασφυκτικά ορισμένες φορές- τους χώρους διοργάνωσης.
Ο τεράστιος αριθμός παρευρισκομένων, με κάποιους εξ ημών να βρίσκονται για πρώτη φορά σε μουσικό φεστιβάλ, ίσως το κάνει να μοιάζει περίπλοκο, καθώς εκτός των άλλων, η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Λαμβάνοντας υπόψιν τη συνθήκη αυτή συζητήσαμε με θαμώνες μουσικών φεστιβάλ και ακούσαμε όσα μας είπαν.
Οι «ειδικοί» αναφέρουν τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που διαπράττουμε ως θεατές στα μουσικά φεστιβάλ, καθώς και συμβουλές, προκειμένου εφέτος, που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, τα πράγματα να εξελιχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τα «δίνουμε όλα» από την πρώτη μέρα
«Οι χιλιάδες θαμώνες του φεστιβάλ, ιδίως οι πρωτάρηδες, παρασύρονται από την φορτισμένη ατμόσφαιρα και ξεφαντώνουν από την πρώτη κιόλας μέρα. Τα μουσικά φεστιβάλ είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ, και το να αφεθούμε στον ενθουσιασμό της μουσικής, του χορού, των φίλων και της θετικής αύρας, ενδέχεται να μας εξαντλήσει άμεσα. Συνεπώς, οι μέρες που απομένουν καταλήγουν να είναι λιγότερο ευχάριστες, λόγω της έλλειψης ενέργειας ή της ακατανίκητης πείνας», επισημαίνει ο Σκιπ Μπλάνκλεϊ, ιδρυτής του φεστιβάλ Survival Guide.
Ο Μπλάνκλεϊ συνιστά να αντιμετωπίζουμε την πρώτη μέρα ενός μουσικού φεστιβάλ, με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζαμε την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αφιερώνουμε χρόνο, προκειμένου να προσανατολιστούμε, να εξοικειωθούμε με το χώρο, να εντοπίσουμε άτομα με τα οποία ταιριάζουμε και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις παροχές που μας προσφέρονται.
Εάν αρχίσουμε να αισθάνόμαστε καταβεβλημένοι, δίνουμε στον εαυτό μας μερικές ανάσες. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με το πώς αισθανόμαστε και αποφεύγουμε να «καούμε» από την πρώτη μέρα.
Βασιζόμαστε υπερβολικά στην τεχνολογία
Αν υποθέσουμε ότι το τηλέφωνό μας θα λειτουργεί άψογα σε ένα μουσικό φεστιβάλ, πιθανώς απογοητευτούμε. Τα μέρη όπου διοργανώνονται τα φεστιβάλ, συνήθως δεν διαθέτουν άριστο σήμα, ούτε προσφέρονται για να φορτίσουμε τη μπαταρία μας.
Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε εναλλακτικές σε περίπτωση που χωριστούμε από την παρέα μας και επιθυμούμε να έρθουμε και πάλι σε επαφή. Μπορούμε για παράδειγμα, να έχουμε ορίσει έναν σημείο συνάντησης. Η συγκεκριμέμνη μέθοδος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από το κινητό τηλέφωνο.
Δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς
Στα φεστιβάλ, είμαστε διαρκώς στο πόδι, χορεύουμε και κυκλοφορούμε στον ήλιο τουλάχιστον μέχρι να πέσει η νύχτα για πολλές ώρες. Ενόσω διασκεδάζουμε, συχνά καταναλώνουμε αλκοόλ, ενώ ακόμα και νηφάλιοι, ίσως ξεχνάμε να πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε.
Είναι σημαντικό τόσο για την υγεία και όσο και για τη διάθεσή μας, να διαθέτουμε επιπλέον νερό ή ακόμη και ταμπλέτες ηλεκτρολυτών, προκειμένου να αποφύγουμε τις λιποθυμίες. Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα άτομο μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα λίτρα και αυξάνεται ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα σε μεγάλη διάρκεια σε υψηλές θερμοκρασίες. Δίνουμε προσοχή στα ύπουλα σημάδια αφυδάτωσης όπως ξηροστομία, μυϊκούς σπασμούς και πονοκεφάλους.
«Δεν μπορώ να ούτε να υπολογίσω πόσες φορές έχω δει άτομα να αποσύρονται από το πλήθος, ζαλισμένα, ενώ οι φίλοι τους αγωνίζονται να τους δροσίσουν και να τους ενυδατώσουν», προειδοποιεί ο Μπλάνκλεϊ.
Ξεχνάμε τις ωτοασπίδες
Ακριβώς όπως φοράμε αντηλιακό στην παραλία για να προστατεύσουμε το δέρμα μας, φοράμε ωτοασπίδες στις συναυλίες για να προστατεύσουμε την ακοή μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε φεστιβαλικούς χώρους όπου θα εκτεθούμε σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Οι ωτοασπίδες έχουν εξελιχθεί αρκετά, ενώ υπάρχουν πολλές προσιτές επιλογές που περιορίζουν την υψηλή ένταση, με τη μικρότερη δυνατή απώλεια στην πιστότητα της μουσικής.
Δεν προετοιμαζόμαστε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
Η προστασία από τον ήλιο, χαρακτηρίζεται υψίστης σημασίας. Το ηλιακό έγκαυμα ίσως χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, καταστρέφοντας το Σαββατοκύριακό μας, αν δεν προφυλάξουμε τους εαυτούς μας.
Προμηθευόμαστε ικανές ποσότητες αντηλιακού και δεν ξεχνάμε το καπέλο μας, τα γυαλιά ηλίου και ό,τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο για την ηλιοπροστασία μας. Βεβαιωνόμαστε επίσης, ότι έχουμε ελέγξει την πρόγνωση του καιρού. Εάν προβλέπεται έστω και ελαφριά βροχόπτωση, τα αδιάβροχα παπούτσια και τα επιπλέον ρούχα θα μας σώσουν, ακόμη και αν ξαφνικά οι ψιχάλες εξελιχθούν σε καταρρακτώδη βροχή.
Προσπαθούμε μάταια να προβλέψουμε ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια
«Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στη σωστή οργάνωση και την ανεμελιά. Ας αφήσουμε τις καταστάσεις να μας καθοδηγήδουν, ας πλεύσουμε ακολουθώνυας το ρεύμα. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να πάμε σε ένα φεστιβάλ, δεν οφελεί να περιηγούμαστε με τις ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας κριτικές. Μπορούμε απλώς, προτού πάρουμε την απόφαση, να ρίξουμε μια ματιά στον ιστότοπο του φεστιβάλ. Δεν χρειάζεται παρά να αφήσουμε τις εκδηλώσεις να μας συνεπάρουν, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Άλλωστε, όσο πιο αυξημένες διατηρούμε τις προσδοκίες μας, τόσο στερούμε από τον εαυτό μας την πιθανότητα να το ευχαριστηθεί με την ψυχή του», μας συμβουλεύει η Σούτερα.
Ξεχνάμε τα απολυμαντικά μαντηλάκια και τις προστατευτικές μάσκες μας
«Ακόμη και πριν από την πανδημία, τα φεστιβάλ αποτελούσαν εστίες μικροβίων και βακτηρίων. Πρόσφατα, μουσικά φεστιβάλ έμειναν στην ιστορία ως εκδηλώσεις υπερμετάδοσης του COVID. Επομένως ας κατανοήσουμε το βαθμό του ρίσκου που αναλαμβάνουμε, όταν συγκεντρωνόμστε σε μεγάλα πλήθη για συνεχόμες ώρες και ημέρες.
Υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε υγιείς και καθαροί. Τα υγρά μαντηλάκια είναι μεταξύ αυτών. Εύχρηστα, ακόμη και χωρίς σαπούνι, μας βγάζουν από εξαιρετικά δυσάρεστες θέσεις.