ΟΗΕ: Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη

ΟΗΕ: Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη στην ιστορία του πλανήτη
Bill Oxford via Getty Images

Η τελευταία δεκαετία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησαν εμπειρογνώμονες του καιρού την Τρίτη, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα με τους πάγους που λιώνουν, τα καταστροφικά κύματα ζέστης και τη θαλάσσια στάθμη που ανεβαίνει συνεχώς, σε μια έκθεση που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη.

Η εκτίμηση για το κλίμα της Γης από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), που εδρεύει στη Γενεύη, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για την αποτροπή της καταστροφικής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

David Trood via Getty Images

«Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που εμφανίζονταν κάποτε ″μια φορά στο αιώνα″ γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα φαινόμενα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτερρι Τααλάς.

«Χώρες, από τις Μπαχάμες μέχρι την Ιαπωνία και τη Μοζαμβίκη υπέφεραν από τις επιπτώσεις των καταστροφικών τροπικών κυκλώνων. Οι πυρκαγιές σάρωσαν την Αρκτική και την Αυστραλία», συμπλήρωσε.

Don Mennig via Getty Images

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης:

  • Οι μέσες θερμοκρασίες για την πενταετία (2015-2019) και την 10ετία (2010-2019) αντίστοιχα είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί.
  • Το 2019 αναμένεται να είναι το δεύτερο ή το τρίτο θερμότερο έτος στην ιστορία.
  • Το θαλάσσιο νερό είναι 26% πιο όξινο από ό, τι στην αρχή της βιομηχανικής εποχής, βλάπτοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
  • Ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος πλησίασε τα χαμηλότερα ρεκόρ του τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ στην Ανταρκτική σημειώθηκε επίσης ιστορικό χαμηλό στους πάγους πολλές φορές φέτος.
  • Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί βασικό παράγοντα της πρόσφατης ανόδου της πείνας παγκοσμίως, μετά από μια δεκαετία σταθερής μείωσης, με περισσότερα από 820 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2018.
  • Οι καιρικές καταστροφές εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους φέτος και επηρέασαν τις βροχοπτώσεις από την Ινδία έως τη βόρεια Ρωσία και τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη.
Andrew Merry via Getty Images

Η έκθεση σημείωσε, επίσης, ότι οι υπερβολικές θερμοκρασίες στη θάλασσα, που είναι γνωστές ως «θαλάσσιοι καύσωνες» και που καταστρέφουν την υποβρύχια ζωή, έχουν γίνει πιο συνηθισμένες.

baona via Getty Images

Σύμφωνα με την έρευνα, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασε στο ρεκόρ των 407,8 μέρη ανά εκατομμύριο το 2018 και συνέχισε να αυξάνεται το 2019. Στο άνοιγμα της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι 400 μέρη ανά εκατομμύριο κάποτε θεωρείτο ένα «αδιανόητο» σημείο χωρίς επιστροφή.

Δημοφιλή