Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε τροχιά για μια «κολασμένη» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop28 που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι σημερινές πολιτικές για τη μείωση του άνθρακα είναι τόσο ανεπαρκείς που η θέρμανση κατά 3C θα επιτευχθεί αυτόν τον αιώνα.
Τα ρεκόρ θερμοκρασίας το ένα μετά το άλλο έχουν ήδη εξαλειφθεί το 2023 και οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και έχουν πλήξει τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,4C μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες λένε ότι μας περιμένουν πολύ χειρότερα φαινόμενα αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πλανήτης Γη οδεύει προς ένα «κολασμένο» μέλλον.
Η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (Unep) αναφέρει ότι η εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,1C το όριο των 3C. Η εφαρμογή των μειώσεων των εκπομπών που έχουν υποσχεθεί οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τον όρο να λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη θα μείωνε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,5C, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5C, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι CO2 από το προβλεπόμενο σήμερα σύνολο το 2030. Αυτό είναι το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χωρών που παράγουν τη μεγαλύτερη ρύπανση στον κόσμο: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία.
Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια της Unep, δήλωσε: ”Δεν υπάρχει άνθρωπος ή οικονομία στον πλανήτη που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, γι′ αυτό πρέπει να σταματήσουμε να σημειώνουμε ανεπιθύμητα ρεκόρ στις εκπομπές, τη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντίθετα, πρέπει να ξεκολλήσουμε από το μοτίβο της ανεπαρκούς δράσης και να αρχίσουμε να σημειώνουμε άλλα ρεκόρ: στη μείωση των εκπομπών και στη χρηματοδότηση του κλίματος”.
Η νέα έκθεση της Unep ανέφερε ότι αν επιτευχθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των χωρών για μείωση των εκπομπών σε καθαρό μηδενισμό μέχρι περίπου το 2050, τότε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 2C. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι δεσμεύσεις για καθαρό μηδενισμό ”δεν θεωρούνται επί του παρόντος αξιόπιστες”. Καμία από τις χώρες της G20, οι οποίες παράγουν από κοινού το 80% του CO2, δεν μειώνει τις εκπομπές με ρυθμό που να συνάδει με τους στόχους του καθαρού μηδενισμού, ανέφερε.
″Οι κυβερνήσεις κάνουν μικρά βήματα για να αποτρέψουν την κλιματική κρίση - [πρέπει] να κάνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός στην Cop28 στο Ντουμπάι για να μπουν στο σωστό δρόμο”, δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Πηγή: Guardian