ΟΗΕ: Επέκταση- ρεκόρ των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Τι δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
via Associated Press

Οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη έχουν επεκταθεί σε αριθμό-ρεκόρ και κινδυνεύουν να εξαλείψουν οποιαδήποτε πρακτική δυνατότητα ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ανέφερε πως η ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών ισοδυναμεί με μεταφορά από το Ισραήλ του πληθυσμού του, το οποίο είναι, όπως επανέλαβε, έγκλημα πολέμου. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι οικισμοί «δεν συνάδουν» με το διεθνές δίκαιο μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ νέων οικιστικών σχεδίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η εποικιστική βία και οι συνδεόμενες με τους οικισμούς παραβιάσεις έχουν φθάσει σε σοκαριστικά νέα επίπεδα, και κινδυνεύουν να εξαλείψουν οποιαδήποτε πρακτική δυνατότητα ίδρυσης ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους», ανέφερε ο Τουρκ σε δήλωση που συνοδεύει έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στα τέλη Μαρτίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη για την έκθεση.

Η 16σέλιδη έκθεση, που βασίζεται στην επιτήρηση του ίδιου του ΟΗΕ καθώς και σε άλλες πηγές, κατέγραψε 24.300 νέες ισραηλινές οικιστικές μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου 2023, αριθμός ο οποίος, όπως αναφέρει, είναι ο υψηλότερος στα χρονικά αφότου ξεκίνησε η επιτήρηση το 2017.

Αναφέρει επίσης ότι έχει σημειωθεί δραματική αύξηση στην ένταση, δριμύτητα και τακτικότητα τόσο της βίας των εποίκων όσο και της κρατικής βίας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Από τότε, περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ή από εποίκους, ανέφερε.

Το Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967, υποστηρίζει ότι έχει βιβλικό πατρογονικό δικαίωμα στη γη όπου επεκτείνονται οι οικισμοί. Ο στρατός του λέει ότι διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και θέτει στο στόχαστρο ύποπτους μαχητές.

Η έκθεση του Τουρκ σημειώνει πως οι πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία είναι η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας και περιλαμβάνει θρησκευόμενους εθνικιστές που έχουν στενές σχέσεις με εποίκους, μοιάζει να ευθυγραμμίζονται σε «άνευ προηγουμένου έκταση» με τους στόχους του ισραηλινού εποικιστικού κινήματος.

Έχει καταγράψει περιπτώσεις εποίκων που φοράνε εν όλω ή εν μέρει στολές του ισραηλινού στρατού και κρατάνε τουφέκια του στρατού κατά την παρενόχληση ή επίθεση σε Παλαιστίνιους, θολώνοντας τις γραμμές ανάμεσά τους. Μερικές φορές πυροβολήθηκαν εξ επαφής, ανέφερε.

Η πόλεμος στη Γάζα έχει επαναφέρει στο επίκεντρο τη λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση την οποία προβλέπουν οι συμφωνίες του Όσλο από τις αρχές των χρόνων του 1990.

Όμως έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος προς την επίτευξη κρατικής υπόστασης για τους Παλαιστινίους από τότε και η επέκταση των οικισμών είναι ένα από τα εμπόδια.

Στο μεταξύ, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα πως μια ισραηλινή επίθεση στη συνοριακή πόλη Ράφα της Γάζας δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί επειδή θα προκαλέσει μαζική απώλεια ζωών Παλαιστινίων.

«Αν το Ισραήλ εξαπολύσει την απειλούμενη στρατιωτική επίθεσή του στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άθλιες, υπάνθρωπες συνθήκες, οποιαδήποτε χερσαία επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε μαζική απώλεια ζωής και θα αύξανε τον κίνδυνο περαιτέρω θηριωδών εγκλημάτων», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Ισραήλ θα προχωρήσει με την επίθεσή του εναντίον του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, περιλαμβανομένης και της Ράφα, την οποία χαρακτήρισε «το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς».

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται πως στοιβάζονται στη Ράφα, στο πιο νότιο άκρο του θύλακα στα σύνορα με την Αίγυπτο, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους βορειότερα ώστε να γλιτώσουν από την επέλαση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει επίσης πει ότι εξετάζει ενδεχόμενους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τζαμί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ για την περίοδο του Ραμαζανιού καθώς η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να πορευθούν προς το μουσουλμανικό τέμενος κατά την έναρξη του μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους.

«Φοβόμαστε επίσης πως περαιτέρω ισραηλινοί περιορισμοί στην πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Άκσα στη διάρκεια του Ραμαζανιού θα μπορούσαν περαιτέρω να πυροδοτήσουν εντάσεις», είπε ο Λόρενς.

Το Αλ Άκσα είναι ένας από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ και το συγκρότημά του δεσπόζει του Δυτικού Τείχους, του πιο ιερού τόπου προσευχής για τους Εβραίους, που πιστεύουν πως ο λόφος είναι το σημείο όπου βρισκόταν ο πρώτος εβραϊκός ναός. Ως τέτοια, η περιοχή αποτέλεσε επί μακρόν σημείο ανάφλεξης, ιδιαίτερα στη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή