ΟΗΕ: Κίνδυνος για παγκόσμια κρίση νερού

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποιεί πως χρειάζονται επείγουσες μεταρρυθμίσεις.
.
.
STRINGER via REUTERS

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων παγκοσμίως είναι «κατακερματισμένη και ανεπαρκής» και οι χώρες θα έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την αύξηση της χρηματοδότησης και της συνεργασίας σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εν όψει μιας επερχόμενης κρίσης, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τους κινδύνους που έχουν να κάνουν με το νερό, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση «water stress» αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, λόγω αυξανόμενης σπανιότητας του νερού και αύξησης του πληθυσμού, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά.

«Πρέπει να αφυπνιστούμε για την κρίση νερού που καραδοκεί» είπε ο Πετέρι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (WMO).

Το «The State of Climate Services 2021: Water» αποτελεί συνεργασία μεταξύ του WMO, διεθνών οργανισμών, επιστημονικών ιδρυμάτων κ.α., και υπολογίζει πως ο αριθμός των ανθρώπων με ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ως το 2050, έναντι 3,6 δισ. το 2018.

Ο οργανισμός ζητά περισσότερη χρηματοδότηση και επείγουσα δράση για τη βελτίωση της συνεργασίας στη διαχείριση του νερού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για πλημμύρες στην Ασία και ξηρασίας στην Αφρική.

Παρά κάποιες πρόσφατες εξελίξεις, διαπιστώθηκε πως 107 χώρες παραμένουν «εκτός πορείας» ως προς τον στόχο της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους ως το 2030.

«Περίπου το 60% των εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών – οι εθνικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την παροχή βασικών υδρολογικών πληροφοριών και υπηρεσιών προειδοποίησης στην κυβέρνηση, το κοινό και τον ιδιωτικό τομέα – δεν έχουν πλήρως τις δυνατότητες που χρειάζονται για την παροχή κλιματικών υπηρεσιών για νερό» σημειώνεται στην αναφορά.

Ο Τάαλας είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτά τα «μεγάλα κενά» σε δεδομένα ήταν χειρότερα στην κεντρική Ασία, την Αφρική και μεταξύ νησιωτικών κρατών. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, τα κενά πληροφόρησης μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα, όπως όταν η Ζιμπάμπουε άνοιξε τα φράγματά της κατά τον Κυκλώνα Ιντάι το 2019, με αποτέλεσμα πλημμύρες στη Μοζαμβίκη.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή