Οι καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική κρίση λαμβάνουν χώρα με ρυθμό μία την εβδομάδα, ακόμα και αν οι περισσότερες δεν προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, και χρειάζεται επειγόντως δράση για να προετοιμαστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες για τις επιπτώσεις αυτές, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, τόνισε πως, πέρα από τους καταστροφικούς τυφώνες που προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και μεγάλοι αριθμοί γεγονότων μικρότερης κλίμακας που προκαλούν θανάτους, εκτοπισμούς και καταστροφές και λαμβάνουν χώρα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν. «Δεν έχει να κάνει με το μέλλον, έχει να κάνει με το σήμερα» υπογράμμισε.
Αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ως μακροπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά ως ένα που χρειάζεται επενδύσεις τώρα, σημείωσε. «Οι άνθρωποι πρέπει να μιλούν περισσότερο για την προσαρμογή και την αντοχή».
Εκτιμήσεις θέτουν το κόστος από τις καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στα 520 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τη στιγμή που το επιπλέον κόστος κατασκευής υποδομών που είναι ανθεκτικές στις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,7 τρισ. δολάρια συνολικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
«Δεν είναι πολλά τα χρήματα (στο πλαίσιο των δαπανών για υποδομές) αλλά οι επενδυτές δεν κάνουν αρκετά» σημείωσε η Μιζουτόρι. «Μιλάμε για μια κλιματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μια κλιματική κρίση, αλλά αν δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε δεν θα επιβιώσουμε. Πρέπει να εξετάσουμε τους κινδύνους της μη επένδυσης στην ανθεκτικότητα» δήλωσε στον Guardian.