ΟΗΕ: Οι χώρες απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής

Οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί για μια συνθήκη για την προστασία της βιοποικιλότητας στα δύο τρίτα των ωκεανών του κόσμου εκτός των εθνικών δικαιοδοσιών.
picture alliance via Getty Images

Διπλωμάτες από όλο τον κόσμο απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία για μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπεί στην προστασία της θαλάσσιας ζωής στην ανοιχτή θάλασσα, μετά από ένα πέμπτο γύρο συνομιλιών που κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανεστάλησαν νωρίς το Σάββατο μετά από συνομιλίες δύο εβδομάδων που οι περιβαλλοντολόγοι ήλπιζαν ότι θα κάλυπταν ένα κενό στα διεθνή μέτρα θαλάσσιας προστασίας.

Μια προτεινόμενη συνθήκη θα θέσει κανόνες για την προστασία της βιοποικιλότητας στα δύο τρίτα των περιοχών των ωκεανών του κόσμου που βρίσκονται εκτός των εθνικών δικαιοδοσιών.

Λιγότερο από το 1% της ανοιχτής θάλασσας προστατεύεται χωρίς τη νέα αυτή συνθήκη και «οι θύλακες θαλάσσιας προστασίας δεν επαρκούν» για τα απειλούμενα είδη, δήλωσε η Μαξίν Μπέρκετ, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο παγκόσμιος στόχος είναι να παραμεριστεί το 30% της ωκεάνιας έκτασης ως κάποιου είδους θαλάσσιο καταφύγιο.

Η υγεία των ωκεανών είναι επίσης το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επειδή περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας από την κλιματική αλλαγή απορροφάται από τις θάλασσες. Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα γίνονται περισσότερο και συχνότερα.

«Ο ωκεανός δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισε η Μπέρκετ νωρίτερα την εβδομάδα, όταν οι διαπραγματεύσεις έμοιαζαν ελπιδοφόρες.

picture alliance via Getty Images

Στην Καραϊβική, «o βιοπορισμός μας εξαρτέται άμεσα από την υγεία του ωκεανού», δήλωσε η Τζανίν Φέλσον, πρεσβευτής της Μπελίζ στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πώς να μοιραστούν τα οφέλη από τη θαλάσσια ζωή, να καθοριστούν προστατευμένες περιοχές, να αποτραπούν οι ζημιές από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και τα μέσα για την εξερεύνηση των ωκεανών.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, αλλά είπαν ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν κάποια πρόοδο.

Η Λόρα Μέλερ, η οποία ηγείται της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των ωκεανών, κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι καθυστερούν να συμβιβαστούν.

«Η Ρωσία υπήρξε επίσης βασικό τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις, αρνούμενη να εμπλακεί στην ίδια τη διαδικασία της Συνθήκης ή να συμβιβαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα κράτη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», είπε η Μέλερ.

Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν το επόμενο έτος, εκτός εάν συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση πριν από το τέλος του 2022.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόνικα Μεντίνα εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί. Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο της προστασίας τουλάχιστον του 30% των ωκεανών του πλανήτη μέχρι το 2030.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις παλίρροιες και τα ρεύματα να μας σπρώξουν πίσω. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια », τόνισε.

Δημοφιλή