Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι «η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπά αντίστροφα», καλώντας τη Δευτέρα τις πλούσιες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές γρηγορότερα καθώς μια νέα επιστημονική αξιολόγηση τόνιζε ότι απέμενε λίγος χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Ο ρυθμός της ανόδου της θερμοκρασίας τον τελευταίο μισό αιώνα είναι ο μεγαλύτερος εδώ και 2.000 χρόνια» είπε. «Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα είναι στο υψηλότερό τους σημείο εδώ και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια. Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπά».
Ο Γκουτέρες στο μήνυμά του περιέγραψε την έκτη «synthesis report» της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) ως «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα» και κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να δεσμευτούν για να φτάσουν τις μηδενικές εκπομπές στην πιο κοντινή προθεσμία, γύρω στο 2040.
Η synthesis report παρουσίαζε τα ευρήματα από τρεις αξιολογήσεις ειδικών που είχαν δημοσιευτεί μεταξύ του 2021 και του 2022 οι οποίες εξέταζαν τα επιστημονικά στοιχεία, τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση/ αντιστάθμιση της κλιματικής αλλαγής. Η αναφορά έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σαφήνεια στους διαμορφωτές πολιτικής καθώς εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες για την περικοπή των εκπομπών.
«Έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δράσουμε τώρα» είπε ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα.
Η 37 σελίδων αναφορά προέκυψε από χιλιάδες σελίδες προηγουμένων αξιολογήσεων μετά από μια εβδομάδα διαβουλεύσεων στο Ιντερλάκεν της Ελβετίας.
Το έγγραφο επίσης λειτουργεί ως οδηγός για έναν παγκόσμιο «απολογισμό» για την κλιματική αλλαγή, που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα φέτος, όπου οι χώρες θα αξιολογήσουν την πρόοδό τους. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι χώρες αναμένεται να επικαιροποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ως το 2025.
Σύμφωνα με την IPCC, οι εκπομπές πρέπει να υποδιπλασιαστούν ως τα μέσα του 2030 αν ο κόσμος είναι να έχει ελπίδες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα- έναν στόχο που έχει τεθεί στη συνθήκη του Παρισιού.
«Αν δράσουμε τώρα, μπορούμε ακόμα να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους» είπε ο πρόεδρος της IPCC, Χοεσούνγκ Λι.
Με την παρούσα πορεία, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, και οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν και πάλι να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2,2 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και αν τηρηθούν οι παρούσες δεσμεύσεις.
Οι μέσες θερμοκρασίες είναι ήδη 1,1 υψηλότερες πάνω από τα επίπεδα του 1850-1900, οδηγώντας σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα ανά τον κόσμο.
Η IPCC λέει πως ο κόσμος χρειάζεται να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και να αλλάξει συνήθειες στη διατροφή και στη γεωργία αν είναι να έχει ελπίδα να κάνει τις απαιτούμενες περικοπές στις εκπομπές. Επίσης προειδοποίησε για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ταχεία άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και αυξανόμενη πιθανότητα καταστροφικών και μη αναστρέψιμων «σημείων καμπής». Επίσης, είπε πως περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν ήδη ευάλωτο στις επιπτώσεις από το κλίμα.
Με πληροφορίες από Reuters