ΟΗΕ: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Τι αναφέρει η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
via Associated Press

Η επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία έχει συγκεντρώσει πολλές κατηγορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις σ′ αυτή τη χώρα, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της.

«Στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, η επιτροπή έλαβε πληροφορίες αναφορικά με αυθαίρετους φόνους αμάχων, την καταστροφή και τη λεηλασία αγαθών, καθώς και για επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, ιδιαίτερα σχολείων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Έρικ Μόσεκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι (βορειοανατολική Ουκρανία), που σφυροκοπήθηκαν από το ρωσικό στρατό, η επιτροπή παρατήρησε «την καταστροφή εκτεταμένων αστικών ζωνών, συνέπεια αεροπορικών βομβαρδισμών, βομβαρδισμών πυροβολικού ή πυραυλικών πληγμάτων εναντίον πολιτικών στόχων», πρόσθεσε.

Όμως «σ′ αυτό το στάδιο, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε διαπιστώσεις βάσει πραγματικών γεγονότων ούτε να αποφανθούμε για ζητήματα σχετικά με το νομικό χαρακτηρισμό των γεγονότων», παρατήρησε.

«Πάντως με την επιφύλαξη μιας μελλοντικής επιβεβαίωσης, οι πληροφορίες που λάβαμε και οι τόποι καταστροφής που επισκεφθήκαμε μπορούν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες στις περιφέρειες αυτές έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με εγκλήματα πολέμου και με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Έρικ Μόσεκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος των εργασιών που άρχισαν στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο αυτής της πρώτης αποστολής που αποφασίσθηκε από τη διεθνή επιτροπή έρευνας που δημιουργήθηκε το Μάιο από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στη διάρκεια επισκέψεων στην Μπούτσα, το Ιρπίν, το Χάρκοβο και το Σούμι, η επιτροπή συναντήθηκε με τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενώ συγκέντρωσε επίσης μαρτυρίες αμάχων.

«Ένα πράγμα είναι να είσαι, για παράδειγμα, μάρτυρας μαζικών καταστροφών, να δέχεσαι αφηγήσεις για εσκεμμένους φόνους, και άλλο είναι να καταλήγεις σε μια απόφαση σχετικά με την ευθύνη μαζί με το νομικό χαρακτηρισμό αυτών των γεγονότων», δήλωσε επίσης ένα μέλος της επιτροπής, ο Πάμπλο ντε Γκρέιφ.

Η επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της τον ερχόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή