ΟΗΕ: Σχεδόν 103 εκατ. άνθρωποι σήμερα εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμων και διωγμών

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ουκρανοί εγκαταλείπουν την Οδησσό μετά την ρωσική εισβολή.
Ουκρανοί εγκαταλείπουν την Οδησσό μετά την ρωσική εισβολή.
Future Publishing via Future Publishing via Getty Imag

Περίπου 103 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμων, συγκρούσεων και των διωγμών παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε προσφυγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαιροποιήθηκαν στα μέσα του τρέχοντος έτους και τα οποία ανέδειξε το DPA (Διεθνής αρχή προστασίας δεδομένων) την Τετάρτη.

Περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή 58,4 εκατομμύρια από αυτούς που διαφεύγουν, είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και περισσότεροι από το ένα τρίτο, 32,7 εκατομμύρια, είναι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Οι στατιστικές περιλαμβάνουν επίσης εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και άλλους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρόκειται για μια συνολική αύξηση 13,6 εκατομμυρίων, ή περισσότερο από 15%, σε σύγκριση με τα στοιχεία από τα τέλη του περασμένου έτους. «Ο κύριος λόγος για αυτή την απότομη αύξηση είναι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, η οποία ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν 6,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι στην πρώην περίπου 43 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Ακόμα 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Περισσότερο από άλλες χώρες έχει πληγεί η Συρία

Και στις δύο αυτές στατιστικές, η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Μόνο η Συρία – 6,8 εκατομμύρια – και η Βενεζουέλα – 5,6 εκατομμύρια – καταγράφουν περισσότερους πρόσφυγες από το έδαφός τους, ενώ μόνο η Συρία – 6,8 εκατομμύρια – και η Κολομβία – 6,7 εκατομμύρια – καταγράφουν περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από τις συγκρούσεις και την αστάθεια. Αποτελούν περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 42% είναι εκείνα που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι οι συνολικοί αριθμοί δεν θα αναμενόταν πριν από μια δεκαετία. Στο τέλος του περασμένου έτους, είπε, υπήρχαν ήδη διπλάσιοι άνθρωποι σε προσφυγιά από ότι το 2011.

Πηγή: ΕΡΤ News, ct24.ceskatelevize.cz

Δημοφιλή