ΟΗΕ: Σχεδόν 307.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Συρίας από το 2011 έως το 2021

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει σκοτωθεί το 1,5% του πληθυσμού της χώρας με μέσο όρο 83 θανάτοι ανά ημέρα, εκ των οποίων οι 18 παιδιών.
Ανθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των μουσουλμανικών εορτών του Eid al-Fitr στη Ράκα της Συρίας, 5 Ιουνίου 2019.
Ανθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των μουσουλμανικών εορτών του Eid al-Fitr στη Ράκα της Συρίας, 5 Ιουνίου 2019.
Aboud Hamam via REUTERS

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 306.887 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας, και που αποτελεί την υψηλότερη εκτίμηση μέχρι σήμερα.

Ο πόλεμος της Συρίας προέκυψε από ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε σε μια πολύπλευρη, παρατεταμένη σύγκρουση με την συμμετοχή παγκόσμιων υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Αν και οι ένοπλες συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή έχουν ”παγώσει” ως επί το πλείστον εδώ και χρόνια, η βία συνεχίζεται καθημερινά στην Συρία και η ανθρωπιστική κρίση έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια αμάχους εκτοπισμένους ακόμη κι εντός των συνόρων της Συρίας.

Ο τελευταίος απολογισμός θανάτων, βασισμένος σε οκτώ πηγές πληροφοριών, καλύπτει διάστημα 10 ετών από την έναρξη του πολέμου και ανέρχεται σε 83 θανάτους κατά μέσο όρο ανά ημέρα, εκ των οποίων οι 18 είναι παιδιών.

«Η έκταση των απωλειών αμάχων τα τελευταία 10 χρόνια αντιπροσωπεύει ένα εκπληκτικό 1,5 % του συνολικού πληθυσμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας από την αρχή της σύγκρουσης, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτυχία των μερών στη σύγκρουση να σεβαστούν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και τους κανόνες δικαίου για την προστασία των αμάχων», αναφέρει η έκθεση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Να σημειωθεί πως η εκτίμηση αντιπροσωπεύει ”μόνο ένα κομμάτι όλων των θανάτων”, ανέφερε η έκθεση, καθώς περιλαμβάνει μόνο όσους πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου και όχι έμμεσους θανάτους από έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης ή πρόσβασης σε τροφή ή νερό. Επίσης δεν περιλαμβάνει θανάτους μη αμάχων.

Δημοφιλή