Εκατόν εβδομήντα χώρες δεσμεύθηκαν «να μειώσουν σημαντικά» τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης ως το 2030, κάτι που όμως οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν ανεπαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης παγκοσμίως.
Έπειτα από πέντε ημέρες συζητήσεων στη διάρκεια της διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι οι 170 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της χρήσης μεταξύ άλλων των πλαστικών σακουλών, ποτηριών και μαχαιροπήρουνων, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χώρες δεσμεύθηκαν «να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημά μας η χρήση και η μη βιώσιμη απόρριψη των πλαστικών προϊόντων, κυρίως περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης ως το 2030».
Η αρχική πρόταση για τη σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης ως το 2025 προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση για όλα τα κράτη μέλη», σχολίασε ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της διάσκεψης στους δημοσιογράφους πριν την ψηφοφορία επί της τελικής ανακοίνωσης.
«Το περιβάλλον βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Δεν χρειαζόμαστε φλύαρα κείμενα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τόνισε.
Περισσότεροι από 4.700 αντιπρόσωποι –ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου—συμμετείχαν στη διάσκεψη αυτή.
Μεταξύ των αποφάσεων που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων αλλά και η πρόθεση να γίνουν διαβουλεύσεις με αυτόχθονες πληθυσμούς προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανόνες.
Ωστόσο στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτή, καμία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ