ΟΗΕ: Το Ιράν τηρεί τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ερωτήματα για τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη
Morteza Nikoubazl / Reuters

Το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζει σε αναφορά του που επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία πάντως δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα της ενδεχόμενης ιρανικής προέλευσης των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν τον περασμένο μήνα από σιίτες αντάρτες στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία είναι «το καλύτερο μέσο για να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», τονίζει ο Γκουτέρες στο έγγραφο του, το οποίο περιήλθε τη Δευτέρα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ τη Δευτέρα 18η Δεκεμβρίου.

Η πρόσφατη άρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επαληθεύσει ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις της «δυστυχώς δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα» για το μέλλον της συμφωνίας αυτής, στην οποία είχαν καταλήξει το Ιράν και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία κι η Γερμανία. Πάντως, ο Γκουτέρες προσθέτει πως τον «καθησυχάζει» η «δέσμευση των ΗΠΑ ότι παραμένουν εντός της συμφωνίας μέχρι τώρα».

Ο Τραμπ πέταξε το μπαλάκι στο αμερικανικό Κογκρέσο, προτρέποντάς το να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου ή όχι τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχαν ήδη αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας. Μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της συμφωνίας. Σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της θα διατηρήσει αποκλειστικά πολιτικό και επιστημονικό χαρακτήρα, οι μεγάλες δυνάμεις υποσχέθηκαν να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις σε βάρος της.

Παράλληλα, στην ίδια αναφορά, ο ΓΓ του ΟΗΕ για άλλη μια φορά καταγγέλλει την ελευθερία κίνησης του ιρανού στρατηγού Γασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής του σώματος Κουντς, που είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης (των Ειδικών Δυνάμεων του ιρανικού στρατού) στο εξωτερικό. Ο Γκουτέρες τονίζει ότι ο Σολεϊμανί «συνεχίζει να μεταβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία παρά την ταξιδιωτική απαγόρευση» που του έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη, αναφέρεται στις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Σε πρόσφατη έκθεσή τους, ειδικοί του ΟΗΕ που μπόρεσαν να εξετάσουν από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου θραύσματα αυτών των πυραύλων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ιρανικής προέλευσης τμημάτων του βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε την 4η Νοεμβρίου.

«Το σχέδιο, τα χαρακτηριστικά και οι διαστάσεις των τμημάτων που εξετάστηκαν από τους ειδικούς συμπίπτουν με τα στοιχεία (...) του πυραύλου Qiam-1», που κατασκευάζει το Ιράν, σημειώνεται στο έγγραφο του Γκουτέρες και υπενθυμίζεται ότι συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ τόσο το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί τον Απρίλιο του 2015 στην Υεμένη, όσο και η απαγόρευση εξαγωγής ιρανικών όπλων. «Καμιά απόδειξη» δεν έχει ωστόσο βρεθεί ακόμη για «την ταυτότητα του ενδιάμεσου, ή του προμηθευτή» υλικών για την κατασκευή τέτοιου είδους πυραύλων από τους Χούθι, σύμφωνα τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών, που ήγειραν πολλά ερωτήματα για την ενδεχόμενη ανάμιξη της Τεχεράνης.

«Η γραμματεία του ΟΗΕ συνεχίζει να αναλύει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει και θα ενημερώσει το Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω», περιορίζεται να αναφέρει ο Γκουτέρες στο έγγραφό του.

Το Ιράν αρνείται ότι προσφέρει υλική βοήθεια στους Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, η οποία έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απαίτησε να αναληφθεί διεθνής δράση εναντίον του Ιράν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ κατήγγειλε μια «επίθεση» της Τεχεράνης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορία που η πολιτική ηγεσία του Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή